Uiensoep
Het hoeft niet steeds ingewikkeld te zijn om lekker te zijn. Wat ui, enkele smaakmakers en tijd om te pruttelen, meer moet dat niet zijn om deze heerlijke soep op tafel te toveren. Goed voor 8 personen.
12 -tal el vloeibare vetstof
2 kg uien (in fijne ringen gesneden)
4 tl rietsuiker
2 el speltbloem
200 ml sake
2 l runderbouillon
6 grote takjes tijm
4 laurierblaadjes
zout
peper
enkele sneden meergranenbrood
Verhit de vetstof in een grote pan met dikke bodem. Voeg de uiringen toe en laat gedurende +/- 1,5 u op een laag vuur zacht worden. Roer regelmatig om. Van zodra de uien goudkleuren en zachtjes beginnen te karamelliseren voeg je 2 tl rietsuiker toe en mag het vuur wat hoger. Bak nog een tiental minuten verder.
Voeg de smeltbloem en de helft van de sake toe zodat de aanbaksels mooi loskomen. Voeg de bouillon en de overgebleven sake toe.
Bind de tijm en laurier samen tot een bouquet garni en voeg toe. Breng aan de kook en laat nog 1 u zachtjes pruttelen op laag vuur.
Breng op smaak met peper en zout.
Zeef de soep en houd de ui apart. Doe de ui en de overgebleven suiker in een pan en bak in een vijftiental minuten tot een een heerlijke uien-chutney.
Serveer met enkele sneden meergranenbrood al dan niet getoast.
Foto: © Thomas Van de Water