Gehaktschotel met aardappel en spinazie met uiensaus
Laat het buiten maar vriezen, deze heerlijk winterse gehaktschotel warmt je weer helemaal op. Goed voor 4 personen.
1 kg aardappelen
1 dl magere melk
4 eetlepels vloeibaar bak- en braadvet
nootmuskaat
400 g verse spinazie
1 ui
1 tomaat
400 g gemengd gehakt
3 eetlepels fijngehakte peterselie
30 g paneermeel
zwarte peper & zout
voor de uiensaus
3 grote uien
2 eetlepels vloeibaar bak- en braadvet
2 eetlepels bloem
3/4 l groentebouillon
1 dl dragonazijn
zwarte peper & zout
Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze gaar.
Giet het kookvocht af en laat ze uitlekken.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Voeg de melk en 1 eetlepel vloeibare vetstof toe aan de aardappelen en stamp alles tot een puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Was de spinazie en kook hem gedurende maximum 3 minuten in licht gezouten water. Schep de spinazie uit de pot, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Snijd de ui fijn.
Fruit de ui samen met wat zwarte peper in 1 eetlepel vetstof aan.
Laat even afkoelen.
Verwijder de pitjes van de tomaat en snijd de tomaat in kleine blokjes.
Meng het gehakt met de tomaat, peterselie en ui in een kom tot een mooi mengsel en kruid met peper en zout.
Smeer een ovenschaal in met 1 eetlepel vetstof.
Bedek de bodem met het gehaktmengsel.
Verdeel de spinazie erover en bedek met de aardappelpuree.
Kerf de puree in met een vork en bestrooi met het paneermeel en de overgebleven vetstof.
Zet de ovenschotel gedurende ongeveer 45 minuten in de oven.
Snijd de uien in partjes.
Fruit de ui samen met wat zwarte peper aan in de vloeibare vetstof tot hij goed bruin is.
Bestrooi met de bloem en laat deze al roerend even mee bakken.
Voeg onder voortdurend roeren de groentebouillon toe.
Zorg ervoor dat er zich geen klonters vormen.
Voeg de dragonazijn toe en laat even doorkoken.
Zet het vuur laag en laat ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen.
Breng indien nodig op smaak met peper en zout.
Recept: DiabEET Receptenboek / Thomas Van de Water
Foto: © Thomas Van de Water
Ziet er op zich niet zo moeilijk uit, ga het zeker eens proberen.
Bedankt!
Lekker recept hoor. Zeker het proberen waard! Bedankt voor het delen.