Garnaalkroketten

Onlangs maakten we mini garnaalkroketjes als aperitiefhapje. We gebruikten hiervoor het klassieke recept, alleen het formaat van de kroketten was wat compacter.

Goed voor 4 personen

300 g verse, ongepelde grijze garnalen
4 dl court-bouillon
peper & zout
1 el maïszetmeel
2 el boter
4,5 el bloem
6 dl koude volle melk
75 g geraspte gruyère
nootmuskaat
losgeklopt eiwit
paneermeel
peterselie
citroen

Pel de garnalen en maak coulis met de pantsers (dit zorgt voor een uitgesproken garnaalsmaak). Kook daarvoor de pantsers in court-bouillon tot de gewenste smaak. Giet door een zeef, kruid met peper en zout en bind met maïszetmeel tot een dikke saus. Smelt de boter en roer de bloem eronder tot de roux korrelig wordt en loslaat van de pan. Giet de koude melk erop en laat smelten onder voortdurend roeren met een garde. Roer de kaas eronder wanneer de saus goed is ingedikt. Voeg de garnalen en de gebonden garnalencoulis toe en laat nog enkele seconden indikken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.Strijk het mengsel uit op een met huishoudfolie beklede bakplaat en laat een dag afkoelen in de ijskast. Rol de kroketten ervan en paneer éénmaal in losgeklopt eiwit en paneermeel. Bak krokant in hete frituurolie en serveer met gefrituurde peterselie en kwartjes citroen.

Recept: De beste hobbykok van Vlaanderen: het handboek
Fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

03. November 2010 by Thomas
Categories: hapjes, vis & schaaldieren, voorgerecht | Tags: | 1 comment

One Comment

  1. Pingback: Garnaalkroketten & Loredona Pinot Grigio - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

Leave a Reply

Required fields are marked *