Foie gras op een bedje van witloof en tomaat crème brûlée
Goed voor 6 personen
650 g gezeefde tomatenpulp
sap van 2 sinaasappels
snuifje kaneel
1 tl curry
verse basilicum
2 tl agar-agar
10 g gelatineblaadjes
4 stronken witloof
3 takjes van witte selder (fijngesneden)
6 stukken foie gras
kristalsuiker
Kook de gezeefde tomatenpulp op met het sinaasappelsap, kaneel, curry en fijngesneden basilicum. Kruid af met zout en peper. Laat even opkoken, voeg de geweekte gelatineblaadjes en de agargom al roerend toe. Dit mag twee minuten tegen het kookpunt komen. Verdeel dit mengsel over de zes borden, een bodempje volstaat. Laat twintig minuten opstijven in de koelkast. Maak de blaadjes van de witloofstronken los en stoof deze samen met de selder. Bak de foie gras in de pan zonder vetstof. Karameliseer de suiker boven op de opgesteven tomatenbodem. Schik er een bedje van witloof op. Bestrooi met wat stukjes selder en leg er voorzichtig de foie gras op. Werk af met een blaadje basilicum.
Fotografie: © Thomas Van de Water