Gegrilde Bangkok-kip met Vietnamese komkommersalade
Goed voor 4 personen
Ingrediënten voor de Bangkok-kip
4 kippenbouten en -dijen
4 el gesnipperde knoflook
4 el fijngehakte verse korianderwortel of -stelen
2 lente-uitjes (gesnipperd)
4 el vissaus
1,5 el lichte sojasaus
1,5 el kristalsuiker
4 el limoensap
0,5 tl gemalen witte peperIngrediënten voor de Vietnamese komkommersalade
2 komkommers
2 kleine uien
2 tl geperste knoflook
2 tl kleine Spaanse pepers (gesnipperd en ontdaan van de zaadlijsten)
2 el vissaus
2 el limoensap
2 el suiker
1 tl suiker om de komkommer zelf op smaak te brengen
Maak enkele inkepingen in het kippenvlees, zodat dit gelijkmatig gaart. Stamp knoflook, citroengras, korianderwortel of-stelen en lente-uitjes in een vijzel tot een pasta. Doe deze pasta in een slakom. Voeg vissaus, sojasaus, suiker, limoensap en witte peper toe en meng alles goed. Giet de marinade over de kip en wrijf alle delen er goed mee in. Laat de kip minstens 4 uur marineren, maar als het kan een nacht.
Bak de kip op de barbecue, op een licht ingevette gietijzeren plaat of onder de grill van de voorverwarmde oven en keer hem tijdens het bakken enkele malen.
Snijd de gewassen komkommers in de lengte in twee. Snijd de vier helften in dunne plakjes.
Bestrooi de komkommer met 2 tl suiker en laat 15 minuten marineren.
Snijd de uien in dunnen ringen. Bestrooi met een snufje zout en suiker.
Giet het limoensap en een tl suiker in een kom. Roer met een garde tot alle suiker is opgelost.
Voeg de vissaus, look en Spaanse peper toe.
Meng de komkommer, ui en vinaigrette van vissaus met elkaar.
Serveer dit alles met witte rijst.
Recept: Basic Thais van Jody Vassallo
Quyên, mijn verhaal Mijn keuken van Alain Coninx
Fotografie: © Thomas Van de Water
10. May 2011 by Thomas
Categories: aziatisch, barbecue, gevogelte, hoofdgerecht, salades |
Tags: kip, komkommer, look |
Leave a comment