Sneeuwei met bramen en yoghurt
Klop een merringue (150 g eiwit, 150 g suiker)
Klop deze op tot een stijve massa, spuit in ingevette silicone vormen (halve bollen)
Spuit rijkelijk op zodat het eiwit boven de vorm uitkomt.
Bak in een oven van 150°C gedurende 15 minuten in een plaat met warm water.
Laat ze 5 minuten afkoelen en snijd ze dan gelijk met het oppervlak van de vorm.
Leg de halve bollen op een bakpapier en leg ze in de koeling.
Over de bollen komt een krokante laag gevormd door (200 g glucose, 100g suiker)
Smelt deze samen in een potje en verwarm tot karamelkleur.
Stort de massa uit op een plaat met bakpapier of silicone, laat volledig afkoelen.
Doe deze hardgeworden massa in een blender of keukenmachine en mix tot poeder.
Strooi dit poeder met behulp van een zeefje op silicone matjes boven een cirkelvormig sjabloon van 11cm doorsnede.
Laat dit poeder tot een doorschijnende massa smelten in een oven van 180 °C. Leg de vormpjes opzij.
Dit idee en recept komt van Peter Gillmore, een Australische chef.
Het idee is dat je de halve bollen meringue uitlepelt, vult met ijs of sorbet en dan de bal dichtmaakt.
Vervolgens de caramelcirkel erop plaatst en dan met behulp van een bunzenbrander de caramel doet smelten zodat deze de eiwitbal omsluit. Afwerken met bloemsuiker en het sneeuwbaleffect is compleet.
Wij hebben dit dessert niet volledig gekopieerd en onze versie is gevuld met bramen/karnemelkijs.
Onderin het glas:
Hangop (uitgelekte yoghurt, lichtjes gezoet en aangezuurd met limoen)
Coulis van bramen
Granite van bramen (half coulis en half suikerwater, zuren met limoen, invriezen en krabben met een vork tot sneeuwkristallen)
Alles onderin het glas, sneeuwbal erbovenop en serveren.
Recept: Toon De Bock & Christof Roothooft interpreteerden Peter Gillmore.
Fotografie: © Thomas Van de Water