Gemarineerde lamsbout
Goed voor 6 personen.
lamsbout (ongeveer 2 kg)
een handje verse rozemarijn (fijngehakt)
1 tl mosterdpoeder
2 el verse gemberwortel (fijngehakt)
1 tl sojasaus
1 handje verse munt (fijngehakt)
1 tl witewijnazijn
1 tl ruwe rietsuiker
3 tenen knoflook
Leg de lamsbout in een grote braadslede. Het vlees moet minimaal 2 uur marineren, dus begin daarmee. Doe de rozemarijn met alle ingrediënten, behalve de knoflook, in een grote vijzel. Wrijf alles goed door elkaar, smeer de lamsbout met het mengsel in en masseer het goed in het vlees. Hak de tenen knoflook in kleine puntjes en prik die her en der in het vlees.
Dek de lamsbout af en laat hem minimaal 2 uur op een koele plek staan, maar als je tijd hebt liever langer. Zet de oven ongeveer een halfuur van tevoren op 230°C/210°C aan. Zet de lamsbout 20 min. in de hete oven, verlaag de temperatuur dan tot 200°C/ 180°C en laat hem nog 1 u en 20 min. staan voor vlees dat vanbinnen nog mooi roze en sappig is, en een kwartiertje langer als je van wat meer doorbakken vlees houdt.
Laat het vlees voor het snijden ongeveer 10 min. tot rust komen.
Recept: Sophie Dahl Van seizoen naar Seizoen
Fotografie: © Thomas Van de Water
Hoewel de gastheer zelf niet helemaal tevreden was met het resultaat, vonden wij (Lies en ik) het écht(!) heel lekker…