Rauwe zalm met warme pompelmoes
Een lekker fris en niet te complex gerechtje.
Goed voor 2 personen.
1 roze pompelmoes of pomelo
rauwe plakjes zalm (ongeveer 150 g per persoon)
2 el zalmeitjes
olijfolie
zeezout
zwarte peper
Halveer de pompelmoes en snijd een klein plakje van de onderkant af zodat de pompelmoes mooi recht blijft staan. Snijd nu het vruchtvlees los (zie tip). Zet de twee helften in een ovenschotel. Overgiet de halve pompelmoezen met goed wat olijfolie. Zorg ervoor dat de olie tussen het vruchtvlees vloeit. Help een beetje met je vingers of een mesje. Kruid met zeezout en zwarte peper. Zet weg in de ijskast tot je het nodig hebt.
Wanneer de gasten aankomen zet je de pompelmoes gedurende 15 min. in een warme oven op 180°C.
Schik de rauwe zalm op de borden. Haal de gare pompelmoes uit de oven en giet er nog wat olijfolie over. Schik die in het midden van de zalm. Het braadvocht dat nog in de ovenschotel is, dresseer je over de zalm.
Strooi de zalmeitjes over de zalm. Kruid het geheel nog even met zeezout en zwarte peper.
Serveer met mes en vork en een klein lepeltje.
TIP: vruchtvlees lossnijden van pompelmoes.
Neem een scherp mesje. Je gaat als volgt te werk: steek de mespunt van het mesje tussen het vruchtvlees en de buitenschil en ga de gehele schil rond. Nu maak je elk maantje afzonderlijk los. Je werkt van binnen naar buiten. Steek de mespunt van het mesje langs het vlies en snijd naar buiten toe.
Recept: Mijn pure keuken 1
Fotografie: © Thomas Van de Water