Kastanjes poffen
De dag dat je kleuters over blaadjes, vliegenzwammen, eikels en kastanjes praten weet je, het is herfst. Tijd van stevige wandelingen, haardvuur, de eerste winterse kost, paddestoelen en kastanjes, …
Rauwe kastanjes zijn niet meteen m’n favoriete kost, maar gepoft of in een puree weet ik ze wel te appreciëren. Tussen twee regenbuien door leek het ons dan ook het geschikte moment om kastanjes te gaan rapen in domein Sluyts, bij de plaatselijke bevolking beter gekend als het kastanjebos. Soms prikte het een beetje, maar de mandjes waren al snel gevuld. De zon kwam door de wolken dus gingen we voor openlucht poffen (dit kan uiteraard ook in je oven of pan). En is er iets leuker dan een vuurtje stoken?
Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Leg ze in de gloeiend houtskool tot ze poffen. Vijf minuten is meer dan voldoende.
Wrijf de as van de kastanjes en pel ze.
Indien je ze liever in de oven poft, plaats je ze best een tiental minuten in een voorverwarmde oven van 220°C.
Foto’s: © Thomas Van de Water
dat zag er plezant uit!
Zalig! Toffe foto’s!