Frambozenbiscuit à la Leen

Leen, de zus van Sofie maakte deze heerlijke taart voor chocolat-Eva haar verjaardag. Wij mochten mee genieten en het moet gezegd, het was een kanjer van een taart!

Ingrediënten voor de biscuit:
6 eieren
180 g suiker
150 g bloem
30 g maïzena

Ingrediënten voor de room (vulling):
3 blaadjes gelatine
½ l slagroom (volle)
400 g frambozen (evt. ingevroren)
25 g suiker

Ingrediënten voor de ganache:
200 ml slagroom
50 g suiker
5 g honing
125 g pure chocolade
50 g boter

Ingrediënten voor overige:
bakje frambozen
bakje braambessen
bakje blauwe bosbesjes
bakje aalbesjes
2 à 3 bananen
2 zakjes frambozencoulis

Begin met de biscuit te maken want deze moet zeker 2 uur afkoelen.

Biscuit
Bekleed de springvorm met bakpapier op de bodem. De randen boteren en bloemen.
Breek de eieren in een (grote) beslagkom en doe hier de suiker bij.
Zet de kom in een pan met warm water (au bain marie) en klop met de handmixer.
Klop het ten minste 5 minuten zodat het als een dik lint van de kloppers loopt.
Haal de kom uit de pan.
Zeef de bloem en maïzena in gedeelten boven het mengsel. Spatel de bloem telkens door het beslag.
Giet het beslag in de voorbereide vorm.
Zet de vorm op een rooster in een voorverwarmde oven van 170-175°C en laat dit ongeveer een uur bakken.
Check of hij gaar is door er in te prikken met een stokje. Als er niets aan het stokje blijft kleven is hij goed.
Leg de biscuit op een taart rooster en laat hem afkoelen.

Frambozenroom
Week de gelatine in koud water (2 à 3 minuten is voldoende).
Druk de blaadjes uit en laat ze au bain marie oplossen.
Roer de gelatine door de slagroom en zet deze koud weg.
Was de frambozen of laat ze ondooien en uitlekken. (Als je ingevroren frambozen gebruikt, laat ze dan op voorhand ontdooien)
Pureer de frambozen en voor de suiker toe.
Klop de slagroom -als deze begint op te stijven- met de mixer op.
Roer de frambozenpuree door de slagroom.

Ganache
Hak de chocolade in stukjes.
Breng de room met de suiker en de honing aan de kook.
Doe de chocolade bij de room en meng tot een gladde massa en roer dan de boter erdoor.
Laat de ganache afkoelen.

In elkaar steken van de taart
Snij de bisuit 2x door zodat je drie schijven hebt.
De bovenkant van de biscuit wordt als onderkant van de taart gebruikt.
Als de onderkant van de biscuit zelf nogal droog is, snij je deze weg.
Op de onderste schijf smeer je frambozencoulis en een dun laagje slagroom (frambozenslagroom uiteraard).
Snij de bananen in plakjes en schik deze op de schijf. Smeer hierover terug slagroom en leg de tweede schijf erop en druk zachtjes aan.
Op de tweede schijf smeer je terug frambozencoulis en een dun laagje slagroom.
Schik hierop de frambozen, braambessen, zwarte besjes en rode besjes. Laat nog een aantal besjes over om op de taart te leggen ter versiering.
Smeer terug slagroom over de bessen en leg de derde schijf erop. Druk zachtjes aan.
Smeer frambozencoulis op de derde schijf.
Ga met een spaten langs de kant van de taart om het teveel aan slagroom weg te nemen zodat de rand mooi glad is.
Zet de taart ongeveer een uur in de koelkast zodat de room kan opstijven.
Haal de taart uit de koelkast en zet hem op een rooster boven een opvangbak.
Warm de ganache op tot lichaamstemperatuur en giet deze over de biscuit.
Zie dat de ganache de biscuit helemaal bedekt. Bovenkant en rand.
Laat de taart een tijdje uitlekken.
Je kan eventueel een boodschap op de taart schrijven met gesmolten witte chocolade.
De rest van de besjes gebruik je om de bovenkant van de taart te versieren.
Zet de taart niet meer in de koelkast (wel op een koele plaats) voor het opdienen omdat er anders condensvorming is op de chocolade en dan glanst hij niet meer.

Recept: Leen Favere
Foto: Thomas Van de Water

Print Friendly

19. November 2012 by Thomas
Categories: dessert, voor de kids | Tags: , | 2 comments

Comments (2)

  1. dat is het mooiste verjaarsgeschenk dt je iemand kan geven! een zelfgemaakte taart en dan nog een van chocolade, well done Leen!

  2. Moest je last hebben om dat biscuitbeslag te maken, kan je ook altijd de biscuitmix van Aveve gebruiken. Die is namelijk ook wel lekker en gemakkelijker en minder tijdrovend. ;-)

Leave a Reply

Required fields are marked *