Tomatenconsommé met scampi
Ok, ik pleit schuldig. Ik weet het, het is geen tomatenseizoen, maar het eerste zonnetje gaf me een onweerstaanbare drang om deze tomatenconsommé te maken.
Goed voor 4 personen.
2 kg rijpe vleestomaten
2 stengels citroengras
1 teen knoflook
stelen van 1 bosje koriander
4 plakjes gember
schil van 1 citroen
50 g zongedroogde tomaten (niet op olie)
3 dl water
tabasco (naar smaak)
korianderblaadjes
citroenolie (enkele druppels)
20 g rijstvermicelli
een 10-tal scampi’s
Pel de tomaten. Pureer ze en doe de pulp in een neteldoek. Hang deze op boven een grote kom en laat 1 nacht uitlekken. Plet het citroengras en de knoflook en voeg samen in een pannetje met de korianderstelen, gember, citroenschil, zongedroogde tomaten en het water. Breng aan de kook en laat van het vuur weg 1 uur infuseren. Zeef en meng deze infusie met het tomatenvocht en zet koel weg.
Ontdoe de scampi’s van schaal en darmkanaal en gaar in water. Laat afkoelen en snijd in kleine stukjes. Verdeel deze over diepe borden. Breng de consommé op smaak met tabasco en verdeel over diepe borden. Werk af met de korianderblaadjes en citroenolie. Frituur de rijstvermicelli in plukjes in plantaardige olie. Laat uitlekken op keukenpapier en leg een hoopje in elk bord. Serveer meteen.
Recept: variatie op een recept uit Kook ze! Chic.
Foto: © Thomas van de Water