Gesauteerde Bresse kip met room op Louhanse wijze

Of wat er van over bleef.

Goed voor 4 personen.

1 kip van ongeveer 1,6 kg
60 g boter
8 kleine witte uitjes
3 ongepelde teentjes knoflook
1 wortel
1 kleine eetlepel bloem
½ fles witte Mâcon
50 cl water
tijm
laurierblad
kruidentuiltje van peterselie, prei, selder
20 cl verse room
zout, peper

Snij de kip in 8 stukken en kruid met peper en zout. Snij het karkas eveneens in kleine stukken.
Laat een klontje boter smelten in een sauteerpan en bak de stukken kip aan tot ze mooi gekleurd zijn.
Begin met de kippenvleugels en –filets, kleur deze mooi aan en verwijder deze daarna uit de pan. Bak daarna de kippenbillen en voeg hier de ui, de ongepelde lookteentjes en de in schijfjes gesneden wortel aan toe. Wanneer de kippenbillen ook weer mooi gekleurd zijn, haal ze uit de pan en voeg dan de stukken karkas toe aan de groenten in de cocotte. Laat dit ongeveer 5 minuten bakken en doe daarna alle stukken kip terug in de sauteerpan. Bestrooi ze met 1 eetlepel bloem, roer alles goed door elkaar en bevochtig met de witte wijn en het water. Voeg het kruidentuiltje toe. Laat op een hevig vuur gedurende 20 minuten sudderen tot wanneer het kookvocht voor 2/3 is verdampt. Verwijder daarna de stukken kip en de uien en hou ze warm tussen twee diepe borden. Het kookvocht in de sauteerpan mag samen met de stukken karkas, de lookteentjes en het kruidentuiltje verder inkoken op hevig vuur tot wanneer het voor de helft verdampt is. Verwarm een serveerschotel. Giet het kookvocht door een zeef in een kleine pan. Breng het kookvocht opnieuw aan de kook. Voeg er de room aan toe. Laat verder koken gedurende 3 à 4 minuten om een lichte en smeuïge saus te bekomen. Leg de stukken kip op de serveerschotel en nappeer ze met de saus. Dit gerecht kan geserveerd worden met spinazie.

Recept: www.staub.fr
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

26. April 2013 by Thomas
Categories: gevogelte, hoofdgerecht | Tags: | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *