Ragout van varkenswang met basilicumgremolata en pasta

Ik weet nog goed, de eerste keer dat ik varkenswangen klaarmaakte, het was een recept van de mensen van Qlinaria, varkenswangen met tripel, liefde op het eerste gezicht. Sindsdien zijn er reeds een hele resem recepten met varkenswangen de revue gepasseerd. Vandaag, de ‘pasta al ragù met frisse basilicumgremolata’ op z’n Thursdaydinners. Pure smaken en de gremolata zorgt voor een  extra frisse en verrassende toets. ragout_van_varkenswangGoed voor 6 personen.

Ingrediënten voor de ragout
1 kg varkenswangen
2 wortels (zeer fijn gesneden)
2 uien (zeer fijn gesneden)
3 tenen knoflook (zeer fijn gesneden)
bouquet garni
2 el olijfolie
4 dl rode wijn
2 el tomatenpuree
1 l passata
6 dl bouillon
450 g pasta (spelt of volkoren)
120 g Parmezaanse kaas

Ingrediënten voor de Gremolata
1 bosje basilicum (fijngehakt)
2 tenen look (geplet)
4 el extra vierge olijfolie
zeste van 1 citroen
peper
zout

Doe de olijfolie in een pan en stoof er de fijngesneden wortels, uien, look en het bouquet garni gedurende een halfuur in aan. Haal dit mengsel uit de pan en zet opzij.
Verwarm de oven voor op 150°C.
Snijd de varkenswangen in vier en bak ze in kleine porties rondom bruin. Voeg het ui-wortel mengsel toe en blus alles met de rode wijn. Laat de wijn voor de helft verdampen en voeg de tomatenpuree, passata en bouillon toe. Zet een deksel op de pan en zet een viertal uren in de oven.
Meng het basilicum met de look, olie en de zeste van citroen. Breng op smaak met peper en zout.
Kook de pasta gaar zoals vermeld op de verpakking.
Verdeel de pasta over de borden, schep er een stevige portie saus over en werk af met wat gremolata en Parmezaanse kaas.

Foto: © Thomas Van de Water
Recept: Thursdaydinners.com

Print Friendly

26. November 2014 by Thomas
Categories: hoofdgerecht, mediterraans, vlees | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *