Soep van winterpostelein met smeuïge aardappel en grijze garnaal
Dit soepje stond met de filet-pur feesteditie op het menu. Qua smaak zat het super, maar het dresseren van soepjes, daar moeten we ons nog wat op toeleggen, het transport van de keuken naar de tafel kwam de looks ook niet meteen ten goede.
Goed voor 4 personen
Ingrediënten voor de aardappelcrème
3 grote kruimige aardappelen
50g olijfolie
50 g boter
50 g room
5 cl melkIngrediënten voor de winterposteleinsoep
1 zoete ui (fijngesnipperd)
olijfolie
5 dl kippenbouillon
200 g winterpostelein
1 dl room
sap van 1 citroenIngrediënten voor de afwerking
6 el opgeklopte room
peper & zout
olijfolie
200 g grijze garnalen
bieslook
enkele blaadjes winterpostelein
Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Giet af en laat uitdampen. Verwarm de olijfolie heel even. Pureer de aardappelen. Meng er de boter, room, melk en lauwwarme olijfolie onder tot je een gladde crème krijgt. Wrijf de crème door een zeef zodat er zeker geen klontertjes achterblijven.
Stoof de zoete ui aan in een weinig olijfolie en blus met de kippenbouillon. Laat zachtjes gaarkoken en voeg de gewassen winterpostelein toe. Kook +/- 1,5 minuut en doe er de room bij. Mix glad in een keukenmixer en zeef door een grove zeef. Meng het citroensap eronder en schuim op met een staafmixer.
Kruid de opgeklopte room met paper en zout en overarm lichtjes om er de soep met af te werken. Verdeel de winterposteleinsoep over de voorverwarmde borden. Lepel er wat aardappelcrème in, werk af met enkele drupjes olijfolie, de grijze garnalen, bieslook en winterposteleinblaadjes.
Recept: Sergio Kookt