Zalm met gin en jeneverbes
Deze week op het menu ten huize ‘Van de Water’, een heerlijk diabeet-vriendelijk gerecht uit m’n eigen kookboek.
Goed voor 4 personen.
Ingrediënten
4 ansjovisfilets (uit blik)
1 kleine rode chilipeper
1 teentje knoflook
6 eetlepels extra vierge olijfolie
100 ml dry gin
200 ml visbouillon
2 tl tomatenpuree
20 jeneverbessen (licht geplet)
4 grote, vastkokende aardappelen
4 Atlantische zalmfilets op vel (van ongeveer 150 g per stuk)
peper & zout
Snijd de ansjovis fijn. Verwijder de zaadlijsten van de chilipeper. Hak de chilipeper en de knoflook fijn.
Doe 4 eetlepels olijfolie in een kookpot.
Bak de ansjovis, chilipeper en knoflook enkele minuten zodat hun aroma’s vrijkomen. Let op dat ze niet verbranden.
Blus met de gin en laat ongeveer 2 minuten inkoken.
Voeg de visbouillon en tomatenpuree toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat de saus een aantal minuten inkoken.
Doe de jeneverbessen erbij en breng indien nodig op smaak met peper en zout. Houd warm.
Was de aardappelen grondig onder stromend water. Kook de aardappelen gedurende ongeveer 20 minuten gaar in licht gezouten water. Haal ze voorzichtig uit het water en houd warm.
Kruid de zalmfilets met peper en zout.
Doe 2 eetlepels olijfolie in een braadpan.
Bak de zalmfilets eerst ongeveer 4 minuten op de velkant.
Draai om en laat nog 1 minuut verder bakken.
Leg de vis in de saus en dien op met de aardappelen.
Serveer dit gerecht met een heerlijke salade of wat verse groenten.
Recept: Diabeet, receptenboek van Thomas Van de Water
Foto: © Thomas Van de Water