Torta Caprese met vanilleroom en nootjes
Goed voor 12 personen.
Ingrediënten voor de taart
125 g ongezouten boter
185 g pure chocolade (in grove stukken)
220 g fijne suiker
5 flinke eieren (gescheiden)
250 g amandel-of hazelnoten (fijngemalen)
1/4 tl zout
Ingrediënten voor de crumble van gekarameliseerde noten
125 g amandel- of hazelnoten
100 g suiker
een weinig water
scheutje olie
Ingrediënten voor de room
250 ml volle room (eventueel gesuikerd)
1 vanille stokje
Verwarm de oven voor tot 180°C (160°C voor een hete lucht oven)en bekleed een springvorm van 22 – 26 cm doorsnede met bakpapier. Vet het papier en de zijkanten van de vorm in.
Doe de boter, chocolade, en suiker in een vuurvaste schaal en zet die zo op een met pruttelend water dat de onderkant van de schaal het water niet raakt. Laat dat ongeveer 5 minuten staan tot de boter gesmolten en de chocolade zacht is. Neem de pan van het fornuis en roer het mengsel glad. Laat et afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de eierdooiers met een houten lepel één voor één door het chocolademengsel; voeg de volgende dooier pas toe als de vorige helemaal opgenomen is. Roer de amandelen erdoor.
Klop het eiwit met het zout in een kom tot zich stijve pieken vormen. Schep telkens een derde daarvan door het chocolademengsel tot er net geen witte strepen meer zichtbaar zijn. Doe dat alles in de bakvorm en bak de taart 40 tot 60 minuten tot deze van de zijkanten loslaat, in het midden stevig en aan de bovenkant nog wat zacht is. Laat op een rooster afkoelen. Maak de springvorm los, laat de taart dan voorzichtig van de bodem en het bakpapier op een schaal glijden.
Hak de noten grof. Laat de suiker met het water in een pan met een dikke bodem goudbruin karameliseren. Bestrijk een bakplaat of een ovenschaal met wat olie. Schep de noten door de karamel tot ze rondom bedekt zijn. Schep de noten op de bakplaat of in de schaal en strijk ze met een spatel glad. Laat afkoelen. Breek de notenkaramel in stukjes en bewaar ze in een goed afgesloten pot.
Haal de vanille uit het stokje en meng met de room. Klop half op en zet koel weg.
Serveer de taart met een stevige toef room en bestrooi met de crumble van nootjes.