Jamie’s barbecuesaus

Ik heb al een hele boel barbecuesaus recepten uitgetest, maar Jamie z’n heldhaftige barbecuesaus is met voorsprong m’n favoriet.
BBQ saus

Goed voor +/- 5 dl

Voor de pasta
1 middelgrote ui (gepeld en in kwarten gesneden)
10 tenen knoflook (gepeld)
2 verse, rode Spaanse pepers
olijfolie
Kruiden en specerijen
10 takjes verse tijm of citroentijm, alleen de blaadjes
10 takjes verse rozemarijn, alleen de naaldjes
een klein bosje verse koriander
10 laurierblaadjes
1 theelepel komijnzaad
2 eetlepels venkelzaad
2 eetlepels gerookt paprikapoeder
6 kruidnagels
Om het af te maken
geraspte schil en sap van 2 sinaasappels
200g bruine basterdsuiker
6 eetlepels balsamicoazijn
2 dl tomatenketchup
2 eetlepels worcestersaus
2 theelepels Engelse mosterd
2 dl appelsap
1 theelepel zeezout
1 theelepel zwarte peper uit de molen

Hak de ui, knoflook en pepertjes in een keukenmachine tot een fijne pasta. Giet een scheut olijfolie in een pan op laag vuur en laat de pasta 5 minuten zachtjes bakken om de smaken goed los te laten komen.
Doe intussen de kruiden en specerijen in de keukenmachine, schil er met een dunschiller de sinaasappelschillen bij (zonder het witte vlies dat eronder zit) en hak alles fijn. Doe dit mengsel bij de puree in de pan en laat het een minuut meebakken. Voeg er dan de basterdsuiker aan toe, roer en laat nog een paar minuten bakken, tot de suiker begint op te lossen en je een dikke, bruine pasta krijgt. Giet er dan 3 dl water bij, laat de saus 2 minuten koken en doe er het sap van de sinaasappels en de rest van de ingrediënten bij. Roer goed, breng de saus aan de kook, draai het vuur iets lager en laat de saus nog 5 tot 10 minuten sudderen tot het mengsel begint in te dikken.
Giet de saus door een fijne zeef in een grote kom en gooi de stukjes die in de zeef achterblijven weg. Spoel de zeef schoon en wrijf de saus er nog eens door, zodat hij echt fluweelzacht wordt.
Laat de saus volledig afkoelen en doe hem daarna over in potjes of begin meteen te marineren. Vanaf het moment dat je hem in de koelkalst zet, is hij nog ongeveer een week houdbaar. Als je de saus langer wilt bewaren, dan moet je de potjes van tevoren steriliseren. Dat is heel eenvoudig. Je kunt ze met deksel en al in de gootsteen zetten en er kokend water indoen tot ze volledig onderstaan, of je vult een grote pan met water, brengt het water aan de kook, legt de potjes en deksels er voorzichtig in en laat ze 10 minuten meekoken. Als je een goede vaatwasser hebt met een heel heet programma, kun je het ook daarmee doen.
Giet de saus in de gesteriliseerde potjes, schroef de deksels er strak op en zet de potjes gedurende 10 minuten in een grote pan kokend water. Laat ze afkoelen en bewaar de potjes in de koelkast of op een koele, donkere plaats. Op deze manier blijft de saus met gemak zes maanden goed.

Recept: Jamie’s America
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

23. August 2015 by Thomas
Categories: barbecue, saus | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *