Aardappel-cupcakes
Goed voor 4 personen
1 kg loskokende aardappelen
4 sneetjes chorizo (dikke; 4-5 mm)
6 kwartjes van artisjokken (opgelegd in olie)
2 eieren
1 ui
2 eetlepels verse geitenkaas
2 eetlepels bloem
1 koffielepel bakpoeder
1 eetlepel fijngehakte verse oregano
een scheut olijfolie
Schil de aardappelen en kook ze extra gaar in gezouten water.
Versnipper de ui en snij de dikke sneetjes chorizo in kleine blokjes. Snij ook de opgelegde artisjokken in stukjes.
Stoof de ui aan in een pan met een scheutje olijfolie.
Voeg daarna de blokjes chorizo toe en laat ze kort meestoven. Doe hetzelfde met de stukjes artisjok.
Giet de gekookte aardappelen af en voeg er de geitenkaas aan toe. Stamp tot een fijne (droge) puree.
Hak de verse oregano fijn.
Meng de ui, de chorizo, de stukjes artisjok en de oregano onder de puree.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Breek de eieren en hou de eiwitten apart.
Meng de dooiers samen met de bloem en het bakpoeder onder de lauwe puree.
Roer alles tot een aardappelbeslag en laat dit verder lauw worden.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het beslag. Let erop dat je puree niet te warm is, want anders verliest het luchtige eiwit z’n effect.
Doe het beslag in een plastic spuitzak, knip het puntje eraf en verdeel het over de cups.
Bak de cakes gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven (170°C). Serveer ze als aardappelsnack, of als een originele aardappelbereiding bij een hoofdgerecht.
Recept: Jeroen Meus, klik hier om hem het zelf te zien klaarmaken.
Fotografie: © Thomas Van de Water
Ziet er lekker uit. Feestelijk.
O dat ziet er lekker uit zeg en wat een originele manier om een aardappel te bereiden!