Arrosto misto met lekkere jus
4 stengels bleekselderij (grof gesneden)
4 wortels (geschild en grof gesneden)
2 rode uien (gespeld en grof gesneden)
teentjes van 1 bol knoflook
enkele laurierblaadjes
1 lamsschouder (je kan ook andere vleessoorten gebruiken)
1/2 bosje rozemarijn ( takjes losgehaald)
olijfolie
1 fles rode wijn
2 el bloem
aardappelpuree en groenten voor erbij
Verwarm je oven voor op 170°C. Neem een braadslede en doe er de groenten, ui , knoflooktenen en laurierbladjes in.
Strooi de rozemarijn over de groenten in de braadslee , bestrooi het lamsvlees aan beide kanten goed met zout en peper en besprenkel met olijfolie. Leg het vlees bovenop de groenten en schenk de helft van de wijn erover. Zet 4 uur in de oven. Controleer af en toe om er zeker van te zijn dat de groenten niet verbranden. Voeg een scheut water toe als ze er wat droog uitzien (dit is goed voor de jus).
Neem de braadslee uit de oven. Het lamsvlees moet nu bijna van het bot vallen. Leg het vlees op een schaal of plank en dek af met aluminiumfolie om te rusten terwijl je de jus maakt.
Schep met een lepel het meeste vet eruit. Zet de braadslee op het fornuis op een laag tot middelhoog vuur en schenk de rest van de wijn erbij. Roer goed en breng aan de kook, terwijl je alle aanbaksels van de bodem schraapt. Stamp alle zacht geroosterde groenten fijn met een pureestamper. Roer je bloem erdoor en laat de jus zachtjes koken tot hij de dikte heeft die je wilt. Schenk de jus door een zeef om eventuele klontjes en vezels kwijt te raken en verwarm de jus opnieuw. Voeg eventueel een beetje water toe als de jus te dik is.
Serveer vlees en jus met wat lekkere aardappelpuree en gestoofde groenten.
Recept: Jamie Oliver
Fotografie: © Thomas Van de Water