Bolognesesaus uit de oven

Momenteel is dit m’n favoriete pastasaus. Fantastisch, de geur waarmee ze het huis vult als ze in de oven staat.

Goed voor 6-8 personen

30 g ongezouten boter
2,5 el olijfolie
200 g pancetta (fijngehakt)
1 grote ui (fijngehakt)
2 stengels bleekselderij ( fijngehakt)
1 kleine wortel (fijngehakt)
2 tenen knoflook (fijngehakt)
500 g rundergehakt
500 g varkensgehakt
500 ml melk
1/4 tl versgemalen nootmuskaat
2,5 el tomatenpuree
375 ml droge rode wijn
800 g tomaatblokjes uit blik
500 ml runderbouillon (mag van een blokje zijn)
2 laurierblaadjes
2,5 el gehakte basilicumblaadjes

Verwarm de oven voor op 160°C. Smelt de boter en olijfolie in een grote ovenvaste braadban op middelhoog vuur. Voeg de pancetta toe en roerbak 3-4 min. tot hij knapperig wordt. Voeg de ui, bleekselderij, wortel en knoflook toe en roerbak 5 min., of tot de groenten zacht zijn. Voeg het gehakt toe en bak het in 8 à 10 min. roerend met een houten lepel rul en bruin.
Voeg de melk en de nootmuskaat toe en laat op middelhoog vuur 4-5 min. zachtjes koken tot de melk is verdampt. Voeg de tomatenpuree toe en roer 2-3 min. tot alles goed gemengd is, voeg de wijn toe en laat 10 min. zachtjes koken. Voeg de tomaatblokjes, bouillon en kruiden toe. Breng op smaak met zout en peper.
Dek af en zet 2 uur in de oven tot de saus is ingedikt. Schep het vet van het oppervlak en serveer met pasta.

Toegegeven, je bent er even met bezig, maar indien je een extra grote portie maakt, kan je een aantal porties invriezen en op deze manier heb je er op drukke dagen ook nog plezier van.

Recept: Valli Little voor Delicious
Fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

02. June 2010 by Thomas
Categories: hoofdgerecht, mediterraans, vlees | Tags: , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *