Boterham met zure haring, rode biet en appel

Op een zonnige dag als vandaag is er niets lekkerder dan een opgelegde haring. Ik ben er helemaal gek van en hoe zou dat komen? Ik herinner me nog de middagen dat de hele familie bij m’n grootouders aan tafel zat en m’n grootvader fier de door z’n vrouw opgelegde haringen op tafel zette. Fris, zurig, heerlijk en die uiringen, mmm, het water komt me weer in de mond. Tradities verdwijnen en de haring verloor aan populariteit, maar bij ons staat hij met vaste regelmaat op tafel. Ziehier één van m’n favoriete receptjes.

Boterham_met_zure_haring_web

Goed voor 4 personen

1 grote, rode biet
1 stevige appel
5 zure augurken
enkele takjes dille
wat bieslook
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel zure room
1 eetlepel graantjesmosterd
1 eetlepel honing
tabasco
waterkers
4 opgelegde haringfilets
4 dikke sneden roggebrood
peper & zout

Schil en rasp de rode biet en appel en doe in een mengkom.
Snijd de augurken in kleine blokjes en voeg toe.
Snipper de dille en de bieslook fijn en voeg toe.
Schep er de mayonaise, zure room, graantjesmosterd en honing bij. Meng alles goed en kruid af met peper, zout en tabasco.
Was de waterkers en dep droog.
Snijd de haringfilets in stukken.
Doe een portie salade van rode biet op een boterham. Leg er wat frisse waterkers bovenop en eindig met de stukjes zure haring.

Recept: Diabeet, receptenboek
Foto: © Thomas Van de Water

 

Print Friendly

21. April 2015 by Thomas
Categories: hoofdgerecht, salades, vis & schaaldieren | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *