Broccoli-spinaziesoep met citroensap
Goed voor 4 – 6 personen
2 el extra vergine olijfolie + wat extra om te besprenkelen
1 grote ui (fijngesneden)
2 stengels bleekselderij (in stukjes)
2 tenen knoflook (geperst)
1,25 l groente of kippenbouillon
75 g rijst
700 g broccoli ‘in roosjes verdeeld)
2 pomodorotomaten (in stukjes)
250 g wilde spinazie (in stukjes)
sap van 1/2 citroen
1/2 tl gemalen kardemom (ik verdubbelde deze portie)
Verhit de olie in een grote pan op matig vuur. Smoor de ui en de bleekselderij hierin 15 min. heel zachtjes onder af en toe omscheppen. Voeg de knoflook toe en schep de groenten nog 1-2 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de bouillon en rijst toe, breng de soep aan de kook en laat hem op laag vuur 6-7 min. trekken. Voeg de broccoli, tomaat en spinazie toe en en laat nog 6 à 7 min. trekken, of tot de rijst en broccoli gaar zijn.
Neem de soep van het vuur, laat enigszins afkoelen en pureer in gedeelten met de staafmixer of in de keukenmachine. Schenk de soep in een schone pan en verwarm opnieuw op matig vuur. Breng op smaak met citroensap, kardemom, zeezout en versgemalen zwarte peper. Sprenkel er vlak voor het serveren nog wat olijfolie over.
Recept: Bill Granger in Delicious
Fotografie: © Thomas Van de Water