Catalaanse vleesballetjes
3 el paneermeel
4 el tomatensap
300 g half om-halfgehakt
zout en versgemalen zwarte peper
1 tl nootmuskaat
1 ui (fijngesneden)
1 teen knoflook
3 el olijfolie
2 rode paprika’s (ontdaan van zaden + fijngesneden)
1 blik gepelde tomaten in blokjes
100 ml rode wijn
1 tl kristalsuiker
3 el gehakte bladpeterselie
3 el gehakte lavas
Laat het paneermeel gedurende een vijftiental minuten in het tomatensap weken. Meng het gehakt erdoor tot een soepele massa. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat naar smaak.
Neem de helft van de ui en de knoflook en meng door het gehakt. Maak de balletjes en bak deze in de helft van de olie. Leg in een schaal. Verhit de overgebleven olie in een grote koekenpan. Stoof de ui samen met de overgebleven look aan. Laat de paprika even meestoven. Voeg de tomatenblokjes, wijn, lavas, bladpeterselie, look en suiker toe en laat een aantal minuten koken. Voeg de balletjes toe en laat het geheel nog even inkoken.
Recept: Lieven
Foto: © Thomas Van de Water