Chef Summit 2015 @ The Jane
Ik herinner me de kapel van het militair hospitaal te Antwerpen nog van ‘Metanoia’, een fotoshoot die ik er enkele jaren geleden deed met een aantal vrienden. Een schitterende locatie, te klasseren onder de noemer ‘vergane glorie’. Toen Sergio in 2011 z’n plannen met dit pand aan de buitenwereld bekendmaakte was m’n nieuwsgierigheid meteen geprikkeld, van een ambitieus plan gesproken!
Ondertussen zijn we een aantal jaren verder en kunnen we het resultaat bewonderen, knap, zo’n klassiek gebouw overgoten met een hedendaags rock ‘n’ roll sausje.
Tot voor kort kende ik ‘The Jane‘ enkel van op foto’s en de lovende kritieken in de media, een bezoekje was er nog niet van gekomen, maar daar kwam dankzij ‘Chef Summit‘ verandering in.Chef Summit, georganiseerd door een aantal grote spelers op de culinaire markt, is een live cooking event dat jaar na jaar op bezoek gaat bij topchefs die hun kijk op de moderne keuken tonen, zowel op vlak van techniek als de keuze van de producten en hun verwerking. Dit jaar kregen we een unieke inkijk in de keuken van ‘the Jane’ en het moet gezegd, zo over de schouders van Sergio Herman en Nick Bril mee in de potten mogen kijken doet een foodie-hart toch wat sneller slaan.We werden hartelijk ontvangen in de upper room bar met zicht op zaal en keuken. In het fijne gezelschap van Mr ‘Hot cuisine de Pierre‘ en Dennis, de man achter ‘Lazy Monday-magazine‘, liet ik m’n smaakpapillen verwennen. En wat schafte de pot? Ik geef het even mee, maar je bent verwittigd, het water zal je in de mond komen.
Een lekkere Spumante di Verdicchio vergezelde de amuzes
*prei – BBQ kruiden
*den – wortelloof – biet
*vegetarische Caesar salad
*Zeebaars – venkel – dille – mierikswortel werd geserveerd met Lies, een Sauvignon & Colombard -Cantina di Mauro-Gascogne, Frankrijk
*Bloemkool -spelt – kalamansi in combinatie met Ella een Silvaner – Cantina di Mauro – Alsace, Frankrijk
*Oosterschelde paling, peterselie, waterkers, fregola met een Ribolla Gialla – Villa Chiopris- Friuli, Italië
*Kippendij, sour plum, komkommer kwam op tafel met een Mauro- Barbera, Dolcetto, Pinot Nero, Freisa – Cantina di Mauro – Piemonte, Italië
*Spiering “Brasvar”, artisjok, ui, zwarte look gecombineerd met een Lotte-Syrah, Grenache – Cantina di Mauro – Languedoc, Frankrijk
*Chocolade, bloedsinaasappel, zoethout met een Muskat Ottonel- Rosenhof, Oostenrijk
Je merkt het, naast al dat lekkers in ons bord was er ook nog lekkers in het glas. Eerst vonden we het wat vreemd dat de chefs, die daags voordien uitgeroepen werden tot bier ambassadeurs van 2015 geen aangepaste bieren schonken maar daar hadden ze een meer dan goede reden voor. Het Chef Summit comité had namelijk alle wijnen aangekocht bij Casa di Mauro, een initiatief van Cantina di Mauro, een hoeve opgericht om mensen met een beperking actief te laten deelnemen aan het boerderij leven. Drinken voor het goede doel, dat moeten we meer doen. Schol, op een meer dan geslaagde dag!
Foto’s: © Thomas Van de Water