Cognac Cocktails
Een cognacske om de maaltijd met af te sluiten, daar kan ik al eens van genieten. Een grote kenner zou ik mezelf niet noemen, verre van zelfs. Ik weet wat ik lekker vind en daar houdt het dan ook op. Oona’s uitnodiging voor de Rémy-Martin cognac-tasting was dan ook het uitgelezen moment om wat meer te weten te komen over dit lekkere goedje.
Onze gastheer ‘Dominique Jousson’ vertelde over z’n geliefde product, van de streek van herkomst, de druiven, destillatietechnieken, tot het maken van de eiken vaten. Ik bespaar jullie de details.
Toen ik de beelden zag van Pierette Trichet, de dame/keldermeester die waakt over de kwaliteit , wandelend door de kelders vol stoffige eiken vaten, sloeg mijn fantasie op hol. Wat een locatie, daar zou ik m’n fotografenhartje kunnen ophalen. En zo nu en dan een proevertje, …
Over proeven gesproken, na de uiteenzetting volgde de proeverij, niet in het klassieke bolle cognacglas, dat nefast zou zijn voor de aroma’s, maar in een elegant smal-glaasje. We walsten, snoven en nipten van de oude VSOP en de pas gelanceerde VSOP Mature Cask Finish. De ene wat zachter in de neus, de ander in de mond.
Na de proeverij werden we nog uitgenodigd aan de bar alwaar Koen en ikzelf in het gezelschap van Sid & The Sisters nog genoten van een aantal verrassende cognac-cocktails en lekkere hapjes. Nooit gedacht dat cognac zo kon smaken in een cocktail. Voilà, hier de recepten van m’n 2 favorieten.
Foto’s: © Remy-Martin