Entrecôte met rijstnoedels en Thaise dressing
Goed voor 4 personen
Ingrediënten voor de noedelsalade
1⁄2 komkommer
4 (jonge) wortels
1⁄2 rode ui
300 g fijne rijstnoedelsIngrediënten voor de dressing
2 limoenen
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels sojasaus
1 stuk verse gember
1⁄2 rode chilipeper
verse citroenmelisse of munt
1⁄2 bussel verse korianderIngrediënten voor de afwerking
1 entrecôte
scheutje olijfolie
De noedelsalade
Breng een pot met water aan de kook, en gaar daarin de rijstnoedels. (Dat duurt doorgaans ongeveer 4 minuten, maar controleer best de instructies op de verpakking.)
Giet het kookwater af en spoel de noedels meteen onder koud stromend water zodat ze snel afkoelen. Zet de noedels opzij.
Schil de komkommer en snij de groente overlangs in vier gelijke stukken. Nu kan je ook gemakkelijk de zaadlijsten uit de komkommer snijden. Plaats je mes schuin op de groente en snij die in fijne schijfjes. Verzamel de stukjes in een potje.
Snij het loof en de tipjes van de wortels en schil ze. Rasp ze fijn in de schaal met de komkommer.
Snipper de rode ui in flinterdunne schijfjes.
Voeg de koude noedels toe en meng ze onder de groentestukjes.
De dressing
Gebruik een mengschaaltje voor de dressing.
Pers het sap uit de limoenen. (Rol de limoenen vooraf even over het werkblad, terwijl je ze stevig aandrukt. Zo zal je er nog meer sap uit kunnen halen.)
Voeg de bruine suiker toe aan het limoensap. Meng goed, proef, en voeg indien nodig wat extra suiker toe.
Schenk een finke scheut sojasaus uit in de dressing en een beetje sesamolie.
Schil de verse gember en rasp het knolletje in de dressing. (De hoeveelheid gember bepaal je naar smaak.)
Verwijder de pittige zaadjes uit de chilipeper en snij het vruchtje in heel fijne stukjes. Doe de stukjes peper in de dressing. (Voorzichtig met de chilipeper! Was ook je handen nadat je ermee hebt gewerkt.)
Versnipper ten slotte de citroenmelisse (en/of verse munt) en de koriander. Meng alle groene kruiden onder de dressing.
Afwerking
Giet de dressing over de noedelsalade en meng ze er zorgvuldig onder.
Laat een grillpan gloeiend heet worden op een hoog vuur.
Borstel wat olijfolie over de entrecôte.
Bak de entrecôte in de gloeiend hete grillpan en laat even rusten.
Schep een portie noedelsalade in een diep bord of een eetkom. Snij de entrecôte in brede repen, en serveer ze op de koude pittige salade.
Recept: Dagelijkse kost
Foto: © Thomas Van de Water