Gamba’s met sesamvinaigrette
Heerlijk, delicious, zomers, … Laat ik het zo stellen, toen ik dit gerechtje voor het eerst proefde was ik er meteen weg van.
Sander heeft al zijn charmes in de strijd moeten gooien om het recept van Chef (Stef Buelens) te krijgen. Stef die momenteel aan de slag is in ‘s werelds toprestaurant ‘Noma‘ opent in het najaar samen met zijn vriendin en sommelier Nadia ‘Hostellerie L’Esco‘, een gastronomisch restaurant dat ook zeven suites en een wijnwinkel zal herbergen. Benieuwd wat dat gaat geven.
Ingrediënten voor de vinaigrette
1 chilipeper
20g sesamzaad zwarte en witte gemengd
3 sjalot
sap 1,5 limoen
1 eetl. honing
1/2 dl sesamolie
1/2 dl arachidelolie
10g vers geraspte gember
ongeveer 1 dl sushiazijn
1 busseltje koriander (fijngesnipperd)
peper
zoutIngrediënten voor de lookolie
1 dl arachideolie
1 teen knoflook4 gamba’s 13/15 pp
Ingrediënten voor de salade
gemengde salade
lenteuitjes
Lookolie: doe 1dl arachideolie en 1 dikke teen knoflook in de blender
Snij de gamba’s in de lengte door en ontdoe ze indien gewenst van de kop.
Verwijder darmkanaaltjes.
Bak de gamba’s kort aan, maar zorg ervoor dat ze nog een beetje glazig zijn en voeg peper en zout toe.
Smeer de gamba’s in met lookolie en brand af met een bunsenbrander.
Snipper de sjalotjes en de chilipepepers fijn.
Rooster de sesamzaadjes in een droge pan ( wanneer witte zaadjes lichtjes gekleurd = ok)
Doe de sjalot+sesam+gember+chilli+ koriander in een kom en meng dit alles met de honing, limoensap, sushiazijn, sesam‐ en arachideolie.
Presenteer de gamba’s op wat gemengde salade met wat gesnipperde lenteuitjes en overgiet dit alles met de dressing. Of serveer de salade appart met wat extra dressing.
Serveer met stokbrood.
Recept: Stef Buelens ( Hostelleriel’Esco )
Fotografie: © Thomas Van de Water
Voor degene die dit recept nog niet hebben uitgeprobeerd,… EEN ABSOLUTE AANRADER!
Pingback: Gamba’s met sesamvinaigrette & Loredona Riesling - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food