Geglaceerde kwartel met puree van raap
Goed voor 2 personen met een gezonde eetlust.
Ingrediënten voor de puree
250 g raapjes (geschild en in grove stukken gesneden)
250 g aardappels (geschild en in grove stukken gesneden)
peper
zout
nootmuskaat
20 g boterIngrediënten voor de kwartels
4 kwartels (gevlinderd)
olijfolie
peper
zout
cayennepeper
6 plakken gerookt spek (in stukken van +/- 2 cm)
een klontje boter
2 el donkerbruine suiker
8 el worcestersaus
4 el water
bladpeterselie (grofgehakt)
Breng de rapen in gezouten water aan de kook. Voeg na enkele minuten de aardappelen toe.
Kook ze gaar. Giet af en laat even uitdampen. Meng er de boter onder en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat naar smaak.
Houd de puree warm terwijl je de kwartels klaarmaakt.
Snijd de kwartels langs de ruggengraat open en zorg ervoor dat het borstbeen intact blijft (= gevlinderd). Wrijf ze in met een weinig olijfolie en kruid met peper, zout en voldoende cayennepeper.
Verhit een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur. Bak de kwartels gedurende +/- 8 minuten op de velkant tot ze mooi goudbruin zijn, keer om en bak de andere zijde 2 minuten aan. Voeg als de kwartels enkele minuten aan het bakken zijn het gerookt spek toe, zorg dat het niet aanbrand. Als alles mooi goudbruin is zet het vuur laag. Voeg de boter, 1/4 tl cayennepeper, worcestersaus en het water toe en roer tot je een mooie glanzende saus hebt.
Verdeel de puree over 2 kommetjes en dresseer er de kwartels op. Werk af met wat saus en bladpeterselie.
Recept: Jamie Oliver’s Amerika
Foto: © Thomas Van de Water
Die raapjes leg ik – heel onbeleefd – even op de rand van mijn bord. Maar het kwarteltje ga ik helemaal oppeuzelen! Klinkt vreemd hè voor een vleesverlater?