Gemarineerde zalm in gin-tonic met rode biet- en appelsalade

Deze gemarineerde zalm op z’n  Dagny Rós viel op één van de vorige edities zo in de smaak dat het ons een goed idee leek om het op onze familie dag als voorgerecht voor te schotelen aan vrouwen en (de grotere) kinders. ‘t Was even stil aan tafel en dat is een goed teken toch.Gemarineerde zalm in gin-tonic met rode biet-en appelsaladeGoed voor 4 personen.

Ingrediënten voor de zalm
50 g zeezout
25 g suiker
zeste van 2 citroenen
zwarte peper
zeste en sap van 1 limoen
1 groot bot dille
500 g verse zalm
1 tl roze peperbolletjes
5 cl gin
15 cl tonic

Ingrediënten voor de rode bieten-appelsalade
1 grote gekookte rode biet
1 el witte wijnazijn
2 granny smith appelen
extra vierge olijfolie

Ingrediënten voor de dressing / afwerking
4 el zure room
2 el mierikswortelpasta
sap van 1/2 limoen (+/- 2 el)
een handvol waterkers

Meng het zeezout, de suiker en de zestes van citroen en limoen onder elkaar.
Leg in een grote afsluitbare doos een bedje van dille (1/2 bot) en leg het stuk zalm er bovenop.
Bedek de zalm met de zoutmengeling en enkele roze peperbolletjes.
Overgiet met gin-tonic en het sap van een limoen. Kruid met de roze peper en bedek ook de bovenzijde met de overgebleven dille.
Plaats het deksel op de doos en zet de zalm 20 uur in de koelkast.
Haal de zalm uit de koelkast en haal hem uit het vocht. Rol de vis in een schone keukenhanddoek en laat enkele uren rusten in de koelkast.
Maak intussen de rode biet-appelsalade. Schil de appels en snijd ze in stukken. Snijd ook de rode biet fijn. Meng door elkaar en voeg 1 el witte wijnazijn en een scheutje olijfolie toe.
Maak een dressing van 4 el zure room, 2 el mierikswortelpasta en het sap van een halve citroen.
Kruid bij met peper en zout. Schraap net voor het opdienen, voorzichtig met een mes alle verse kruiden van de zalm.

Recept: Easy Iceland
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

20. September 2016 by Thomas
Categories: salades, vis & schaaldieren, voorgerecht | Tags: , , , , | 2 comments

Comments (2)

  1. Hallo,

    Ik zou heel graag dit recept proberen, lijkt me super lekker…..maar welke tonic moet ik gebruiken ?
    Gewone Schweppes ?
    Bedankt
    Prettige feesten
    Dominique

  2. Een gewone tonic zoals Schweppes moet lukken! Laat het smaken.

Leave a Reply

Required fields are marked *