Gepaneerde olijven met pittige yoghurt
Deze maand stond de kookclub in het teken van ‘Yotam Ottolenghi‘. Rob, Krikke & ikzelf namen de hapjes voor onze rekening.
Bij deze presenteren we hapje nummer één van de avond.
1 groene chilipeper (grofgehakt)
1/4 tl gemalen kardemon
1/8 tl kruidnagelpoeder
3/4 tl fijne kristalsuiker
20 g koriander (grofgesneden)
20 g bladpeterselie (grofgesneden)
45 g ingemaakte citroen (schil en vruchtvlees, grofgehakt)
60 ml olijfolie
80 g panko
50 g bloem
2 eieren (losgeklopt)
160 g ontpitte groene olijven
zonnebloemolie om te frituren
300 g Griekse Yoghurt
Doe de chilipeper met de specerijen, suiker, koriander, peterselie, ingemaakte citroen en olijfolie in een blender en hak alles tot een grove, groene puree. Giet hem in een schaaltje en zet tot gebruik opzij.
Doe de panko, bloem en eieren in drie aparte borden.
Laat de olijven uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Wentel elke droge olijf in de bloem, haal ze door het ei en wentel ze tot slot door de panko. Leg op een apart bord. Behandel alle olijven op deze manier.
Verhit voldoende olie in een diepe pan op halfhoog tot hoog vuur. Laat er als de olie goed heet is een aantal olijven in vallen. Ze moeten in 1 minuut goudbruin zijn en moeten in die tijd gekeerd worden. Schep de olijven uit de olie en leg ze op keukenpapier om ze uit te laten lekken. Frituur alle olijven op die manier.
Schep de yoghurt in een ondiepe kom, meng de groene puree erdoor (kort, zodat het geen goed gemengde saus wordt). Stapel de olijven nog warm of op kamertemperatuur in het midden en dien zo op.
Recept: Yotam Ottolenghi / Plenty More
Foto: © Thomas Van de Water
Tlekkerste van den avond!!