Gepekelde Makreel met Tomaten sorbet

IMG_3749_web
Goed voor 12 hapjes.

2 Makreelfilets
limoen
dashi: is een bouillon van wier, kombu, en gestreepte tonijn. Te verkrijgen in poedervorm in Aziatische winkels
verse koriander
waterkers of Shiso
200 g tomaten
basilicum
tabasco
worcestershire saus
80 g suiker
100 ml Water
grof zeezout
1 zoete aardappel
kappertjes (met steeltje)
olijfolie
sojasaus
peper
zout
lookpoeder

Voor de sorbet
Was de tomaten. Dompel de tomaten enkele seconden onder in kokend water.Laat ze schrikken onder koud water en pel ze. Houd de tomatenschil bij en dep droog. Leg op een bakplaat en besprenkel met olijfolie en strooi er wat lookpoeder over. Droog de tomatenschil op lage temperatuur (60°C) in de oven.
Doe de suiker in het kokend water in een steelpan met een dikke bodem en roer tot de suiker is opgelost. Laat de suikerstroop afkoelen en zet weg in de koelkast.
Pureer de geschilde tomaten en zeef ze zodat er geen zaadjes meer in de puree zitten. Breng op smaak met tabasco, worcestershire saus, peper en zout.
Meng de puree met de suikersiroop. Doe in een ijsmachine en draai de sorbet.
foto-1
Voor de makreel
Verwijder de graten. Bedek de makreel met grof zeezout, limoenschijfjes en koriander. Laat met de velkant naar boven 1/2 à 1 uur trekken. Spoel het zout van de makreelfilets, en dep droog. Snijd de filets in schuine reepjes van 2 cm. Meng het dashipoeder met wat olijfolie en water en meng met de stukjes makreel.
foto-2
Voor de chips van zoete aardappel
Was de zoete aardappel. Schil ze niet. Snijd in fijne plakjes met de mandoline en frituur.

Presentatie
Plaats de bordjes een tiental minuten in de koelkast. Maak een quenelle van de tomatensorbet, plaats er een stukje makreel tegen. Schik de chips en gedroogde tomatenschil op het bord en werk af met de kappertjes, koriander en een mengeling van sojasaus en olijfolie.

Gemaakt door: Peter, Dirk en Dimi.

Print Friendly

08. February 2014 by Thomas
Categories: aziatisch, hapjes, kookclub, vis & schaaldieren | Tags: , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *