Gnudi met boter en salie

M’n schoonbroer schotelde ons op oudejaarsavond deze gnudi / ricotta balletjes voor, we zijn amper twee weken verder en ondertussen heb ik ze zelf reeds twee keer gemaakt, ‘t is dat het zo lekker is.
gnudi met boter en salie

Ingrediënten voor de gnudi
1 kg ricotta van topkwaliteit
100 g Parmezaanse kaas
nootmuskaat
zeste van 1 citroen
peper
zout
fijn griesmeel
Ingrediënten voor erbij
boter van topkwaliteit
1 bosje verse salie (+/-30 g)
Parmezaanse kaas, om te raspen

Doe de ricotta samen met de Parmezaanse kaas en zeste in een kom en breng op smaak met nootmuskaat , peper en zout.  Roer alles goed door elkaar en kruid bij naar smaak.  Bestuif een grote bakplaat met griesmeel, draai van het ricottamengsel balletjes van +/- 5 cm en rol ze door het griesmeel om ze een jasje te geven Als het goed is kun je met deze hoeveelheid ricotta ongeveer 20 gnudi maken. Bestuif ze met nog wat extra griesmeel en laat ze minimum 8 uur, maar liefst een hele nacht, in de koelkast staan (dek ze niet af) – het griesmeel onttrekt vocht aan de ricotta en geeft de gnudi een heel fijn jasje.
Kook de balletjes in licht gezouten water tot ze boven komen te drijven (+/- 4 minuten).
Smelt ondertussen een stevige klont boter in een pan en doe er de salieblaadjes bij.  Schep de gnudi rechtstreeks uit het water in de koekenpan en sprenkel er een weinig kookvocht bij. Bak even aan.
Serveer de balletjes op een warm bord en werk af met wat salie boter en vers geraspte Parmezaanse kaas, enkele blaadjes salie en een draai van de pepermolen.

Recept: Jamie Oliver
Foto: © Thomas Van de Water

 

Print Friendly

13. January 2017 by Thomas
Categories: hapjes, mediterraans, vegetarisch, voorgerecht | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *