Gravad Lax- hapje
Op Kerstdag is het zover, dan gaan Sander en ik voor gans de familie koken. Alles erop en eraan voor een 25-tal personen, haalbare niet te complexe gerechtjes zijn dus een must.
Dit is alvast een serieuze kanshebber in de categorie hapjes. Een Gravad Lax op z’n Sergio’s maar dan zonder het Knäckebröd, dat vonden ik en m’n voorproevers wat te overheersend van smaak, dus werd het een lepelhapje.
1 stuk zalmfilet op de huid van 500 g
300 g zeezout
400 g suiker
3 el zwarte peperkorrels
1/2 bosje dille (fijngesneden voor de zalmpekel)graantjesmosterd
100 g mayonaise
1 bosje dille om de zalm met in te vrijven
tuinkers of iets anders groen
Zalmpekel: pekel de zalm 24 uur voor het serveren. Meng alle ingrediënten. Beleg de zalm aan de onder en de bovenkant met dit mengsel, en rol hem in vershoudfolie (tip Sander). Spoel de zalm daarna af onder de kraan. Dep goed droog met een handdoek. Wrijf de zalm in met een laagje fijngesneden dille en snij hem in dunne plakjes.
Mayonaise: meng de mayonaise met een flinke lepel graanmosterd naar smaak.
Afwerking: werk af met de tuinkers en de dilletopjes.
Presenteer dit alles op een lepeltje.
Recept: Sergio op reis
Fotografie: © Thomas Van de Water
Ook mijn favoriet…ik maak er altijd een echte Zweedse mosterdsaus bij. Nog lekkerder dan met mayo.
super! mosterd-dilledressing van Jeroen Meus uit plat préferé (met zoete Zweedse mosterd) is ook de moeite.
Je zou misschien op de zalm wat Knackebrod kunnen verkruimelen? dat je toch ook de lichte smaak en het krokante in de mond hebt? groet
zal er spijtig genoeg wegens werken niet bij kunnen zijn in de keuken
Amai, 25 personen, dan moet je goed georganiseerd zijn. Zeg, uw heel verre schoonfamilie bestaat uit max 4 personen, 25 of 29 personen, zo veel verschil is dat toch niet ?! ;D (grapje)
Geniet van de feestdagen, het lekker eten en het gezellig samen zijn.
Elektra :)