Gravad Lax van rundvlees
Er zijn er die al eens verrassend uit de hoek komen tijdens onze kooksessies, met de RAUW-editie toverden Robin en Lieven deze Gravad Lax van rundvlees uit hun koksmuts. Iedereen was laaiend enthousiast, dit recept moest ik zeker op de blog plaatsen. Geen probleem, waren het niet dat m’n iPhone fotografie die avond wat tegenviel ;). Er zat dus niets anders op dan dit gerecht thuis nog eens over te doen en ja hoor, op het thuisfront ook niets dan lof.
Goed voor 4 personen.
1 sjalotje (fijngesnipperd)
sap + zeste van 1 limoen (liefst bio)
50 g lichtbruine basterdsuiker
25 g grof zeezout
1/2 dl sojasaus
2 gedroogde chilipepers (fijngehakt en ontdaan van zaadjes)
1 el gemberwortel (geraspt)
5 takjes dille (fijngesneden)
3 takjes koriander (fijngesneden)
2 takjes munt (fijngesneden)
1 el olijfolie
400 g runderfilet
fleur de sel
peper
Meng alle ingrediënten tot een kruidige marinade.
Houd 2 takjes dille achter voor de afwerking.
Doe de runderfilet samen met de marinade in een plastic zakje, sluit af en zorg ervoor dat het vlees rondom bedekt is met marinade.
Zet gedurende 24 u in de koelkast en draai het af en toe om.
Dep het vlees droog met wat keukenpapier en snijd in dunne plakken.
Werk af met de overgebleven dille een draai van de pepermolen en wat fleur de sel.
Foto: © Thomas Van de Water