Handgemaakt Chefmes
Een aantal weken geleden vierden we de dertigste verjaardag van m’n broer Sander. Dertig jaar, dat verdient een speciaal cadeau. Ons plan: Sander mocht zijn eigen koksmes samenstellen. Samen bezochten we het atelier van Dimitri (een bevriend messenmaker -verzamelaar).
Zelf je lemmet kiezen, klein of groot, licht of zwaar, Duits of Japans, … Een heft op maat van je hand, samengesteld uit je favoriete houtsoorten, hoorn, kunsstof groen, geel,
roze, … je kan het zo gek niet bedenken. En dan wachten op het moment dat je je afgewerkte masterpiece in handen krijgt en snijden maar.
Broer lief z’n oog viel op een lemmet van (nu worden we even technisch) Sandvik roestvrij Zweeds staal (19C27 core) met 45 lagen van roestvrij damascus staal gehard tot HRC60. Het bovenste deel van het mes bestaat uit traditioneel Japans handgehamerde “Tsuchime” wat er voor zorgt dat je groentjes niet aan je mes blijven kleven tijdens het snijden.
Het heft werd gemaakt uit rozehout & ebbehout uit Madagascar, beiden houtsoorten met een prachtige tekening.
Vaderdag is net gedaan en m’n verjaardag nog zo veraf, misschien moet ik mezelf maar eens verwennen.
Voel je het zelf ook al kriebelen of ben je op zoek naar een uniek cadeau? Check dan zeker Dimitri’s knife-stories & creaties op z’n gloednieuwe blog: studio blade.
Toegegeven, het is pure luxe, maar daar dienen cadeaus toch voor, en wat zeggen ze ook weer over ‘boys and their toys’?
Fotografie: © Thomas Van de Water
Hallo kroket, ik ben direct fan…. cadeautjes geven aan jezelf, dat doen de mensen te weinig. Ik weet nu toch ook wel wat kiezen…
Mijn keuze is gemaakt, als het zo ver is zie je het zeker verschijnen. Een beetje verwennerij moet kunnen hé.
Knappe foto’s! (en dan denk ik bij me zelf ‘amai, hoe heeft hij dat gedaan?) :)