Hapje van grijze boerenkop – gelei van mosterd – siroop van mosterdzaad.
Na een voormiddag hard werken kan ik erg genieten van een stevige boterham met kop en mosterd. Misschien niet meteen het meest verfijnde gerechtje, maar smaken doet het. Toen ik een hele tijd geleden een avond meedraaide in de keuken van Chef ‘Christof Roothooft’ was ik dan ook onder de indruk van zijn culinaire variant op die stevige boterham. Haalbaar en toch indruk maken, zo heb ik het graag. Zie hier, mijn variant.
Ingrediënten mosterdgelei
5 el Leuvense mosterd
25 cl water
5 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)Ingrediënten siroop van mosterdzaad
1 potje mosterdzaadjes
+/- 25 cl appelsap
3 el suiker
3 steranijsOverige ingrediënten
1,5 cm dikke snede grijze boerenkop
een aantal ultrafijne sneetjes zuurdesembrood
Meng de mosterd met het water en warm even op. Los de geweekte gelatineblaadjes op in dit mengsel en stort het uit in een laag residu. Laat opstijven in de koelkast.
Kook de mosterdzaadjes samen met het appelsap, de suiker en het steranijs tot ze gaar zijn. Laat nog even indikken tot je een lekker zoete siroop hebt.
Rooster de dunne sneetjes brood in de oven en breek ze in grove stukken.
Steek met behulp van een ronde uitsteekvorm cirkeltjes uit de kop en mosterdgelei. Plaats deze op elkaar, een beetje van de siroop met mosterdzaadjes en afwerken met het krokantje van zuurdesembrood.
Recept: Christof Roothooft
Foto: © Thomas Van de Water