Koffie degustatie
Tja, het is ondertussen reeds een hele tijd geleden dat ik door Illy werd uitgenodigd in hun Antwerpse Università del Cafè. Klinkt spectaculair, nietwaar. In werkelijkheid was het een groep nieuwsgierigen aan een grote tafel en een erg enthousiaste Barry Gelens die ons door een drie haltes durende mono arabica smaakverkenningstocht zou leiden.Deel één moest een makkie worden, vijf bekertjes, vijf smaken, aan ons om het zoete, zure, bittere, zoute en neutrale watertje te benoemen. Viel dat even tegen, amper twee van de vijf. Voor mij mochten er gerust wat meer van die smaakmakers in dat water, al weet ik niet dat dit een garantie op succes zou zijn.Deel 2, proef het verschil tussen een robusta en arabica koffie, 50% kans dat ik de kruisjes op de juiste plaats zou zetten. Maar met de tip dat de meeste scholen en ziekenhuizen robusta schenken wist ik het, als ervaringsdeskundige moest dit lukken.Tot slot degusteerden we 3 variëteiten uit hun nieuwe monoarabicareeks. Eerst was er de zachte en aromatische monoarabica uit Guatemala met smaken van chocolade, karamel citrus en honing. Vervolgens was er m’n favoriet uit Ethiopië, een koffie met een fijn, zacht karakter, toetsen van jasmijn, meloen en citrus. En tot slot Brazilië met zeer intense smaak. Ik beken, het lukt me niet al deze smaken er uit te halen, maar ik weet wel wat me het meest smaakt en dat het best een gezellige avond was.