Kotelet met persillade van gekookte ham en zalfje van pompoen met kruidige krieltjes uit de oven

Velen van mijn generatie zijn grootgebracht met varkenskoteletten. Herkenbaar? Dit gerecht uit ‘Easy Iceland‘ doet je die vaak wat te droog gebakken exemplaren alvast vergeten!
KOTELET-PERSILLADE_POMPOENZALF
Goed voor 4 personen.

Ingrediënten voor de koteletten
2 niet te dunne sneden gekookte ham
150 g broodkruim of Panko
2 grote handenvol bladpeterselie (fijngehakt)
2 tenen knoflook (fijngehakt)
1 kotelet per persoon
1 el extra vierge olijfolie
1 klontje boter of vloeibare vetstof
peper
zout
Ingrediënten voor het zalfje van pompoen
1/2 butternut pompoen (in grove stukken gesneden)
1/2 ui (in grove stukken gesneden)
1 el vloeibare vetstof
1 kl zachte kerrie
1 kruidentuiltje (citroentijm, laurier, rozemarijn, salie)
2 à 3 dl kippenbouillon
Ingrediënten voor de aardappelen
+/- 500g krieltjes
extra vierge olijfolie
look
peper
zout
een groot handvol verse tuinkruiden (wat je in huis hebt; tijm, bladpeterselie, rozemarijn, salie, lavas, …)

Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de ham in kleine blokjes en bak in een weinig olijfolie.
Vermeng de ham met de panko, peterselie, look, peper en zout, dat is de persillade.
Bak het varkensribstuk aan weerszijden kort aan in een wat olijfolie.
Bak in de oven op 180°C tot het (afhankelijk van de dikte) mooi rosé is.

Maak nu het zalfje van butternut. Ontdoe de butternut van de pitten. Snijd in blokjes.
Stoof de ui en de pompoen aan in  vloeibare vetstof. Strooi er de kerrie en wat zout aan toe en laat even meestoven.
Voeg het kruidentuiltje en bouillon toe en laat een twintigtal minuten garen.
Mix goed met de staafmixer en kruid bij indien nodig.

Verwarm de oven voor op 200°C
Was de aardappelen en snijd ze in 2. Zet ze op een vuur in koud water. Zet af als ze koken en laat ze 10 min. staan.
Giet de aardappelen af en doe ze in een ovenschotel. Meng de aardappels met de look, tuinkruiden en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Bak ze gedurende een dertigtal minuten.

Recept: Easy Iceland
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

06. September 2015 by Thomas
Categories: hoofdgerecht, ovenschotels, vlees | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *