Kruidensalade met gepocheerd ei
Een eitje pocheren zou soms lastig zijn, maar met ultra verse eitjes en de tips van Eke Mariën ging het vanzelf.
Goed voor 4 personen.
75 g gemengde sla (mesclun)
paar takjes kervel
paar takjes dragon
paar takjes bladpeterselie
10 stengels bieslook
100 ml extra vierge olijfolie
1 kleine rode ui (fijngesneden)
200 ml witte wijn (riesling)
een paar druppels citroensap
4 superverse eieren
Was de sla en de kruiden in ruim water en draai goed droog in een slacentrifuge.
Pluk de blaadjes van de kervel, dragon en bladpeterselie en snijd de bieslook in stukjes van 3 cm. Verdeel de sla en de kruiden in een kom. Verhit 1 lepel olijfolie in een steelpan en fruit de rode ui een paar minuten op matig vuur. Schenk de wijn in de pan en breng aan de kook. Laat de wijn inkoken tot er nog maar een paar eetlepels van over zijn. Neem de pan van het vuur, schenk de rest van de olie erbij en voeg een klein beetje citroensap naar smaak toe. De dressing moet friszuur zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de salade over de borden. Pocheer de eieren volgens de vijf stappen van Eke.
1.Gebruik een wijde, iets hoge pan. Vul de pan met een laag water van +/- 4 cm, de eieren moeten goed onder water kunnen liggen. Breng het water tot net onder het kookpunt: het moment dat zich belletjes op de bodem vormen en naar boven stijgen. Het water mag beslist niet bubbelend koken, 90°C is de ideale temperatuur.
2. Voeg azijn toe aan het water. Azijn zorgt ervoor dat het ei als het in het water komt niet uitvloeit en de buitenkant snel stolt. Zo krijg je direct een beschermlaagje dat het ei compact houdt.
3. Gebruik kakalverse eitjes, een wat ouder ei vloeit namelijk meer uit.
4. Breek voorzichtig een ei in een kommetje. Giet het over in een pollepel en laat het voorzichtig , net boven het wateroppervlak in het water glijden. Doe er niet meer dan 4 direct na elkaar in, anders koelt het water te snel af, en wordt de gaartijd anders. Laat de eieren precies 4 minuten in het hete water.
5. Neem de eieren er een voor een uit met een schuimspaan en laat ze goed uitdruppelen.
Leg de eieren tegen de salade aan. Lepel de dressing er omheen. Bestrooi met zout en peper.
Recept: Eke Mariën voor Delicious
Fotografie: © Thomas Van de Water
Mmm, een leuke variatie op iets wat ik altijd doe: gepocheerd eitje op een bedje van verse spinazie. Heel eenvoudig, maar superlekker!