Kruidige Thaise vruchtensalade
Er zijn van die gerechten die over de tong blijven gaan. Het moet zo’n klein jaar geleden zijn, op onze Aziatische kookclub-editie dat dit ondertussen legendarische dessert op tafel kwam. Rudy en Hans combineerden een vruchtensalade van Chef Ken Hom met rijstpap, lekker, maar laat ons zeggen dat de heren iets te gul geweest waren met de look.
Goed voor 4 personen.
3 dl arachideolie
25 g knoflook (in plakjes)
50 g sjalot (in ringetjes)
200 g groene appels
200 g middelgrote sinaasappelen
1 dl versgeperst limoensap
1/2 tl zout
1 tl suiker
400 g lychees uit blik (uitgelekt)
50 g geroosterde pinda’s (grofgehakt)
1 grote verse rode Thaise peper zonder zaadjes (in reepjes)
handvol verse koriander
Verhit een wok of een grote koekenpan op hoog vuur tot hij heet is. Giet de arachide-olie erin en draai, als deze licht begint te dampen, het vuur laag en roerbak de knoflook en de sjalot in 3 tot 4 minuten goudbruin. Let op dat ze niet verbranden. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een keukenpapier uitlekken.
Schil de appels, snijd ze in kwarten, verwijder de klokhuizen en snijd de kwarten in partjes. Snijd de sinaasappelen a vif. Doe de appel-en de sinaasappelpartjes in een kom en schep er de helft van het limoensap door. Doe het resterende sap in een kommetje, voeg het zout en de suiker toe en roer tot die zijn opgelost. Giet het over de vruchten in de kom. Schep de lychees voorzichtig door de vruchtensalade.
Doe de fruitsalade in een diepe kom, bestrooi met de knoflook, de sjalot, de pinda’s, de pepers en de koriander. Serveer meteen.
Recept: Ken Hom