Lamskorma met cashewnoten en rijst
Je kent het, geen zin om naar de winkel te rijden dus moet er een gerechtje gemaakt worden met wat er in de voorraadkast ligt. Lamsvlees had ik nog in de vriezer en samen met de ui, look, rijst en een hele boel gedroogde kruiden lukte het me om dit Indisch bordje op tafel te krijgen.
1 kg lamsvlees (mogen de kleinere stukjes zijn)
4 uien
6 teentjes knoflook
1 stukje verse gember
2 kl komijnzaad
2 gedroogde pepertjes
1 kl zwartepeperkorrels
1 kl kardemonzaad
1 kaneelstokje
1 kl mosterdzaad
(1 kl fenegriek)
4 el wittewijnazijn
2 kl bruine suiker
zout
4 el ghee of gewone boter
1 kl korianderpoeder
1 kl kurkumapoeder
6 el cashewnoten
Spoel het vlees en wrijf droog. Snij in stukken van 2 cm. Pel de uien en snij ze in ringen.
Pel de knoflook en schil de gember. Hak de knoflook fijn en rasp de gember fijn.
Mix de komijn, de pepertjes, de peperkorrels, de kardemom, de kaneel, het mosterdzaad en de fenegriek. Doe alles in een slakom. Meng met de azijn, de suiker en zout. Hou opzij.
Verhit 2 el boter in een kookpan. Fruit er de uien in op een hoog vuur tot ze goudbruin kleuren. Doe ze in de mixer, voeg 4 el water toe en mix tot een fijne puree. Meng de uienpuree met de gemixte specerijen tot een gladde pasta.
Mix vervolgens de gember en de knoflook met 4 el water.
Verhit 2 el ghee of boter. Laat het vlees er al roerend 2 min. in bakken op een hoog vuur (het ene stuk na het andere, zodat ze niet aan elkaar kleven). Leg op een bord en hou opzij. Doe de gember-knoflookpuree in de braadpan en laat 1 minuut bakken op een middelhoog vuur. Voeg de koriander en de kurkuma toe en laat nog 1 min. al roerend bakken. Meng er het vlees en de specerijenpasta door. Overgiet met 300 ml water en breng aan de kook.
Dek af en laat het vlees 45 min. gaarkoken op een zacht vuur. Voeg zout en cashewnoten toe. Serveer met rijst.
Recept: Curry’s en Korma’s: 35 toprecepten verzameld door Pieter van Doveren
Fotografie: © Thomas Van de Water