Lux, de koekjesfee
Binnenkort is het weer vakantie, van het ene familiefeest naar het andere, maar de overige vrije dagen zijn ideaal om met de kindjes de keuken in te duiken. Neen, geen ingewikkelde hoogstandjes, maar eenvoudige dingetjes waarbij ze amper hulp nodig hebben. Nu ja, zonder de mama zou het natuurlijk ook niet lukken.
125 g boter
125 g kristalsuiker
50 g ei (1ei)
250 g bloem
2 g bakpoeder100 g poedersuiker
1,5 el water
levensmiddelenkleurstoffen
Breng de boter op kamertemperatuur door ze tijdig uit de koelkast te halen of ze even in de microgolfoven te zetten tot ze zacht is (niet smelten!).
Doe de boter in een kom en meng er met één hand de suiker onder.
Voeg het ei toe en meng goed.
Zeef de bloem samen met het bakpoeder.
Voeg ze toe en kneed alles samen tot een vast deeg. Let er op dat je de grondstoffen niet door je vingers knijpt, maar voorzichtig alles tot een bol probeert te vormen. Voeg nog een beetje bloem toe als het deeg toch blijft kleven.
Druk de bol deeg een beetje plat, verpak in plasticfolie en leg minstens 30 min. in de koelkast.
Kneed voor het gebruik nog even door tot een egaal en homogeen deeg.
Steek met inox vormpjes allerhande figuurtjes uit het deeg. Plaats ze op de bakplaat op minstens 7 cm van elkaar.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak ze ongeveer 12 min. in de voorverwarmde oven tot ze een mooi goudbruine kleur hebben.
Laat ze afkoelen en versier ze dan met suikerglazuur. Zeef de klontjes uit de poedersuiker. Roer er zoveel water door tot het een dikke smeerbare massa is. Of gebruik in plaats van water vloeistof met een smaakje zoals citrussap, vruchtensap, … Gebruik voor suikerglazuur met een kleurtje rodebietensap, spinazienat, opgeloste kurkuma of zoals wij het deden simpelweg levensmiddelenkleurstoffen.
Recept: bakboek & bakken, de eigentijdse keuken.
Fotografie: © Thomas Van de Water