Polenta chips met avocadodip

Een arbeidsintensief maar oh zo smakelijk hapje!DSCF2817_web
Goed voor 6 personen

750 ml groentebouillon
160 g snelkookpolenta
10 g bieslook (fijngesnipperd)
30 g Parmezaanse kaas (geraspt)
100 g grove semolina
+/- 300 ml zonnebloemolie om te bakken
zout
peper
Ingrediënten voor de avocadodipsaus
vruchtvlees van 2 kleine avocado’s
100 g Griekse yoghurt
1, 5 el limoensap
1 tl zeste van limoen
1 tl hazelnoot- of olijfolie

Doe alle ingrediënten voor de dipsaus samen met 1/3 tl zout en peper naar smaak  in een kommetje of foodprocessor. Mix alles tot een gladde puree en zet de saus opzij.
Breng de bouillon in een middelgrote pan aan de kook. Voeg de polenta toe en laat hem onder voortdurend roeren 5 minuten op hoog vuur pruttelen tot alle vloeistof opgenomen is en het een dikke brij is. Voeg bieslook en parmezaan toe, roer nog even door en giet het mengsel uit op 2 grote snijplanken. Strijk de polenta met een pannenkoekmes uit tot een heel dunne laag. Het is niet erg als het oppervlak niet helemaal glad is: het zou best zijn als de dikte varieert tussen 1 & 3 mm.
Tip: Je kan de polentachips invriezen alvorens ze te bakken.
Laat de polenta in +/- 20 min opstijven en haal de polentakoek dan met een spatel of paletmes in stukken van ongeveer 5 cm / 7 cm van de plank af. Dompel elk stuk in de semonila, wentel ze zodat ze rondom zijn bedekt en zet opzij.
Giet zo veel olie in een frituurpan of grote sauteerpan dat hij tot 1 cm hoogte van de wand komt. Zet de pan op halfhoog vuur en bak de chips in kleine porties tot ze aan beide zijden goudbruin en knapperig zijn, terwijl de binnenkant nog zacht blijft. Laat ze op een met keukenpapier beklede schaal uitlekken en bestrooi ze met wat zout. Serveer de chips heet en geef de dipsaus erbij.

Recept: Yotam Ottolenghi
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

19. February 2016 by Thomas
Categories: hapjes, vegetarisch | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *