Risotto – asperge – daslook – kalfsjus – ham
De vorige editie van de kookclub had als thema Italië. De communicatie omtrent de gerechten was blijkbaar wat spaak gelopen, resultaat, meer dan voldoende risotto met asperges en ham.
Het werd een heuse battle ‘la jeunesse vs de iets rijpere heren’ die om de kerk in het midden te houden eindigde op een ex aequo.
Getriggerd door deze battle ging ik een aantal dagen later zelf aan de slag.
300 g risottorijst
3 uien (fijngesnipperd)
20 cl witte wijn
1,5 l bouillon (kip of groenten)
olijfolie
30 g Parmezaanse kaas (geraspt)
4 handen vol daslook
Enkele jonge blaadjes daslook + bloempjes voor de afwerking2 bussels witte asperges
1 bussel groene asperges
8 sneetjes Parmaham400 ml kalfsfond
kruidentuiltje
selder
wortel
2 steranijs
10 jeneverbessen
peperbolletjes
30 g boter
Laat de kalfsfond (zelfgetrokken) samen met een kruidentuiltje, wat grof gesneden selder en wortel en specerijen inkoken.
Leg 4 sneden ham op op een bakplaat bedekt met bakpapier. Laat ze min. 1uur drogen in de oven op +/- 100°C.
Laat afkoelen en leg opzij.
Kuis de asperges. Gaar de witte asperges net gaar in water en snijd ze in stukken van +/- 3 cm. Leg ze opzij.
Gril de groene asperges in een hete grillpan.
Was de daslook.
Snijd de vier overgebleven sneetjes Parmaham in stukjes.
Fruit de ui in een weinig olijfolie, voeg de rijst toe en en laat aanstoven tot hij glazig is geworden. Blus met de witte wijn en laat deze volledig verdampen.
Voeg nu de hete bouillon beetje bij beetje toe. Na +/- 20min is de risotto gaar. Kruid af met peper en zout en roer de Parmezaanse kaas en daslook, witte asperges en stukjes Parmaham door de risotto. Neem van het vuur en laat nog een aantal minuten rusten.
Zeef de jus, en werk op met een beetje boter.
Serveer wat risotto in een diep bord. Dresseer er de groene asperges, gedroogde ham op. Giet er wat kalfsjus rond en werk af met enkele jonge blaadjes daslook en daslookbloempjes.