Rundergehaktballetjes met tuinbonen en citroen

En hoe gehaktballetjes zo groot als een pingpongbal bij mij al snel tennisballen worden.


Goed voor 4 personen.

4,5 el olijfolie
350 g tuinbonen (vers of diepvries)
4 hele takjes tijm
6 tenen knoflook (in schijfjes)
8 bosuien (schuin in stukjes van 2 cm gesneden)
2,5 el citroensap
0,5 l kippenbouillon
zout
zwarte peper

Ingrediënten voor de balletjes
300 g rundergehakt
150 g lamsgehakt
1 middelgrote ui (fijngesneden)
120 g broodkruim
1 el bladpeterselie (fijngesneden)
1 el munt (fijngesneden)
1 el dille (fijngesneden)
1 el koriander (fijngesneden)
(van elk kruid 0,5 el extra voor de garnering)
2 flinke tenen look (fijngewreven)
1 el baharat specerijenmix
1 el gemalen komijn
2 tl kappertjes (fijngesneden)
1 ei (losgeklopt)

Doe al de ingrediënten voor de gehaktballetjes in een grote kom. voeg3/4 tl zout en royaal versgemalen peper toe en vermeng alles grondig met de hand. Vorm er balletjes van ter grootte van een pingpongbal. Verhit 1 el olijfolie in een heel grote koekenpan waarvoor u een passend deksel hebt. Bak de helft van de balletjes in 5 minuten rondom bruin. Schep ze uit de pan, doe er 1/2 el olijfolie bij en bak de overige gehaktballetjes op dezelfde manier. Schud ze uit de pan en maak deze schoon met keukenpapier.

Blancheer intussen de tuinbonen 2 minuten in een pan met zachtjes kokend gezouten water. Giet ze af en spoel ze af onder koud water. Druk de helft van de tuinbonen uit de groene vliesjes en gooi de groene vliesjes weg.
Verhit de overgebleven olie in de koekenpan van de gehaktballetjes. Doe er tijm, knoflook en bosui in en bak ze 3 minuten op halfhoog vuur. Doe de tuinbonen met vlies erin met 1,5 el citroensap, 3/4 dl bouillon, 1/4 tl zout en royaal zwarte peper. De bonen moeten vrijwel onder de vloeistof staan. Sluit de pan en houd de inhoud 10 minuten op laag vuur pruttelen.

Leg de gehaktballetjes nu bij de tuinbonen in de pan. Voeg de overgebleven bouillon toe en zet het deksel erop. Stoof de gehaktballetjes 25 minuten op laag vuur. Proef de saus en breng indien nodig nog op smaak. Laat de saus als hij te dun is in de open pan inkoken. De gehaktballetjes zullen na het stoven een deel van de saus opzuigen, dus zorg ervoor dat er voldoende saus in de pan zit. U kunt de balletjes nu tot gebruik van het vuur afzetten.
Verwarm de gehaktballetjes vlak voor het serveren en doe er eventueel nog een scheutje water bij. Voeg de achtergehouden kruiden, de lepel citroensap en de dubbelgedopte tuinbonen toe en roer alles rustig door elkaar. Dien de gehaktballetjes meteen op.

Recept: Jeruzalem
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

16. May 2013 by Thomas
Categories: hoofdgerecht, vlees | Tags: , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *