Spaanse vleesballetjes met sherrysaus en laurier

Goed voor 4 personen

Ingrediënten voor de saus
1 kg zeer rijpe tomaten
1 ui
2 el olijfolie
20 ml sherry
peper van de molen
zout

Ingrediënten voor de vleesballetjes
50 g wit toastbrood
6 el sherry
4 el pijnboompitten
1 grote ui
1 teentje knoflook
50 g ontpitte olijven
500 g gehakt
komijnpoeder
2 el bloem
2 laurierblaadjes
6 el olijfolie
(ei)
(wat extra paneermeel)

Was de tomaten. Dompel ze even in kokend water. Pel ze, snij in tweeën, ontpit en snij in stukjes. Pel de ui en snipper fijn. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui. Voeg de tomaten toe. Dek af en laat ongeveer 20 minuten sudderen. Roer geregeld om. Overgiet met de sherry. Kruid met peper en zout.
Vleesballetjes: meng het toastbrood met de sherry en laat 10 minuten rusten. Rooster de pijnboompitten zonder vetstof. Pel de ui en het teentje knoflook en snipper ze fijn. Snij de olijven in kleine stukjes. Meng het gehakt, de pijnboompitten, de ui, de knoflook en de olijven met het brood. Bestrooi met zout en een vleugje komijn. Ik deed er toch nog een ei en wat extra paneermeel bij. Meng alles tot een compacte massa. Draai er balletjes van en haal die door de bloem.
Verhit een straaltje olijfolie in een braadpan samen met de laurierblaadjes. Bak er de vleesballetjes in op een hoog vuur. Dien op met de sherrysaus.

Recept: Tapas & Mezze
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

17. May 2012 by Thomas
Categories: hapjes, mediterraans, vlees | Tags: , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *