Tarte Tatin
Ingrediënten voor het bladerdeeg
Deel 1:
400 g bloem
50 g boter
250 ml water (alle ingredienten tot een deeg kneden, een bol vormen en 20 min in de ijskast laten rusten)
snufje zout
1 el citroensapDeel 2:
450 g boter
100 g bloem (Boter en bloem goed doorkneden en een rechthoekige blok vormen)Ingrediënten voor de tarte tatin
-9 Golden Delicious of Jonagold appelen (beste resultaat krijg je als je ze een dag op voorhand schilt en dan afgedekt laat staan)
-280 g boter
-300 g suiker S2
-250 g bladerdeeg
Voor het bladerdaag:
-Deeg van deel 1 rechthoekig uitrollen en daarin de boterblok inpakken.Dan het geheel op een dikte van ca. 2 cm dik uitrollen
-Een enkele draai geven (van elke kant tot een derde omvouden zodat je drie lagen krijgt) en dan 20 min in de koelkast laten rusten
-Weer tot een rechthoek van ca. 2 cm dik uitrollen en een dubbele draai geven (van elke kant naar het midden opvouden en dan nog eens in de helft opvouwen zodat je dit keer 4 lagen krijgt) en weer de koelkast in voor 20 min
– Dit herhaal je nog 2 keren en op het einde nog eens een enkele draai geven en klaar is kees ….. dit recept is voor 4 tarte tatins je kan de rest gemakelijk invriezen
Voor de tarte tatin:
-De geschilde appelen van het klokhuis ontdoen als je dat nog niet gedaan hebt, en op één appel na in helft snijden (belangrijk snijrichting van boven naar beneden in de lengte snijden) en evenzo van boven en onder de deksels een beetje afsnijden
-Een stevige pot met dikke bodem gaat beste en daarin in het midden de heele appel zetten en de rest rechtop staande rondom schikken, zodat die goed opgespannen staan.
-De boter in de gaatjes drukken en de suiker erover strooien, afdekken met deksel of bordje en op een matig vuur laten pruttelen tot alle boter en suiker gesmolten zijn en de appelen tot 3/4 in hun vocht staan
-Het deksel er af halen en verder laten pruttelen tot de suiker lichtjes begint te karameliseren
-Van het vuur nemen en in de poembak in koud water dompelen (met de pot natuurlijk he Sander)
-Nadien laten afkoelen in de koelkast en daarnaar met de bladerdeeg bedekken en goed aan de randjes naar beneden drukken zodat de appelen een beetje ingepakt zijn
-Oven op 220 graden voorverwarmen en dan 20 minuten laten bakken
-Goed laten afkoelen en om ze eruit te halen even op het gasvuur laten opwarmen dat ze van de pot loskomt en dan op een bordje omdraaien.
Recept: Michel Meier
Fotografie: © Thomas Van de Water