Thaise gebakken rijst met scampi en gebakken ei
Het moet zo’n 20 jaar geleden zijn, tijdens m’n eerste Thailand reis dat een heerlijk bordje gebakken rijst m’n pad kruiste. Dat eenvoudig gerechtje in combinatie met de magische locatie, … memorabel! Ondertussen, zoveel jaren en bordjes rijst verder heb ik eindelijk de smaak van dat eerste bordje terug gevonden. Mmmh, a trip down memory lane.
Goed voor 2 tot 4 personen
60 ml plantaardige olie
3 eieren
2 tenen knoflook (fijngesnipperd)
1 grote ui (grofgehakt)
20-tal scampi’s
500 g gekookte bruine rijst
1,5 el sojasaus
1 el oestersaus
0,5 tl kandijsuiker
1/4 Chinese kool (grof gehakt)
1 bussel lente ui (fijngehakt)
20-tal trostomaatjes (gehalveerd)
komkommer (in plakjes)
koriander
limoen partjes
Verhit de olie in een wok of grote pan op hoog vuur en bak er 2 eieren in. Haal uit de pan en zet opzij.
Giet de olie op 2 el na uit de wok en draai het vuur half-hoog. Roerbak de knoflook en ui gedurende 1 à 2 minuten.
Voeg de scampi’s toe en roerbak tot ze gaar zijn. Voeg het resterende ei toe en roerbak tot het lichtjes stolt. Voeg de rijst toe en bak kort aan. Voeg de sojasaus, oestersaus en suiker toe. Bak nog een drietal minuten onder voortdurend roeren. Voeg de kool, lente ui en tomaat partjes toe en roerbak nog enkele minuten. Verdeel de rijst over enkele kommetjes en voeg wat van het gebakken ei toe.
Serveer met de komkommer, koriander en een limoenpartje.
Foto: © Thomas Van de Water