Varkenstong met spinazie,buikspek & krielaardappeltjes
Zoals reeds eerder vermeld, was het onze missie om een gerecht te maken met orgaanvlees, geen van ons drieën had echter veel ervaring met dit gegeven. Tijd om wat te experimenteren.
goed voor 6 personen
6 varkenstongen
2 uien
1 prei
2 wortels
800 g krielaardappeltjes
6 plakken gerookt buikspek (1 cm dik)
4 sjalotten
1 grote zak verse spinazie
2 dl slagroom
1 glas muskaatwijn
peper, zout en nootmuskaat naar smaak
Pel de uien en schrap de wortels. Was de prei. Doe de tongen in een pan, overgiet ze met water en voeg de uien, prei en wortels toe. Was de aardappeltjes en snijd ze doormidden. Kook ze 10 min. (ze moeten stevig blijven). Pel en snipper de sjalotten. Snijd het spek in grote stukken. Bak de stukken spek samen met de sjalotten en de aardappels goudbruin. Kuis de spinazie , kook hem even, giet af en voeg de slagroom & muskaatwijn toe, laat het geheel nog even koken. Kruid af met peper, zout en wat nootmuskaat.
Verwijder het eerste vel van de tongen en snijd ze in plakjes (niet te dik).
Tip van Robin: haal de tong uit het hete water en hou ze onmiddelijk onder koud stromend water, het vel komt dan makkelijk los.
Leg een portie aardappeltjes met spek in het bord, verdeel er een aantal sneetjes tong over en overgiet met de spinazie-roomsaus.
Wij serveerden er een blond bier van Maredsous en een blond bier van Affligem bij. Een geslaagde combinatie.
Recept: gebaseerd op een gerecht uit ‘Van het varken‘
Fotografie: © Thomas Van de Water
Verrassend! -ingewanden lijken vaak zo moeilijk te verteren-
Dìt gerecht echter kan meningen doen keren. Lekker, echt lekker.