Zalm met dille-aardappels, rode biet en bietenpesto
Goed voor 4 personen
450 g rode bieten, uit een potje, of gekookt
geraspte schil van 1 sinaasappel
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
2 tenen knoflook, grof gehakt
1 el geraspte mierikswortel (potje)
4 el dilletakjes
80 ml olijfolie
120 g zure room
2 tl grove mosterd
600 g gekookte kleine aardappels (of kant-en-klare gekookte krielaardappeltjes)
4 zalmfilets met vel
Hak de helft van de bieten, sinaasappelrasp, parmezaan, knoflook, de helft van de mierikswortel en de helft van de dille in een keukenmachine. Voeg langzaam 60 ml olie toe tot je een grove puree hebt en zet apart. Let op dat je het niet te fijn hakt, dat voelt een beetje vreemd aan in de mond.
Klop in een kom de zure room, mosterd en resterende mierikswortel en dille door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de aardappels in plakjes en schep ze door de zure roomdressing.
Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de vis 3-4 minuten met de velkant onder tot hij knapperig is. Keer de vis, draai het vuur lager en bak nog 2-3 minuten tot de vis net gaar is. Snijd de overige bietjes in schijven en verdeel ze samen met de dilleaardappels over 4 borden, leg de vis erop samen met een schep bietenpesto en serveer.
Recept: Valli Little
Fotografie: © Thomas Van de Water
Pingback: Zalm met dille-aardappels & Rocca Dei Forti Prosecco Rosé Spumante Brut - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food